AZ-coach Louis van Gaal was in december 1966 één van de Ajax-supporters, die aanwezig was bij de legendarische Mistwedstrijd Ajax – Liverpool. Als puber van vijftien glipte hij het Olympisch Stadion binnen zonder te betalen om in alle brutaliteit plaats te nemen bij tv-commentator Herman Kuiphof. Daar zag hij Ajax met 5-1 winnen van de Engelsen. Dat zegt de huidige AZ-coach komende donderdag in het NPS-programma Andere Tijden. Alle radiofragmenten van de zes goals die dag zijn te beluisteren.

In de ondoordringbare mist van 7 december 1966 won Ajax met 5-1 van Liverpool, Engels titelhouder. Die dag wordt nu gezien als de internationale doorbraak van het Nederlands voetbal in het algemeen en Ajax in het bijzonder.

Het scoreverloop was als volgt.

1-0 Cees de Wolf

2-0 Johan Cruijff

3-0 Klaas Nuninga

4-0 Klaas Nuninga

5-0 Henk Groot

5-1 Chris Lawler

Louis van Gaal

AZ-coach Louis van Gaal blijkt aanwezig te zijn geweest bij deze wedstrijd. Hij glipte die dag, wat betekent dat hij zonder te betalen het Olympisch Stadion betrad. Samen met Herman Kuiphof heeft hij gekeken naar de internationale doorbraak van Ajax. Grappig dat juist hij dat deed, omdat hij dertig jaar later verantwoordelijk was voor de volgende internationale machtsgreep van Ajax.

Komende donderdag dus in Andere Tijden. Later nog meer op deze site over de Mistwedstrijd.