Alhoewel het erg onverstandig is om in december een Elfstedentocht te rijden, begin ik hier toch over vlak voor die maand begint. In 2009 bestaat de Elfstedentocht namelijk precies honderd jaar en daarom werken Gauke Bootsma van het Schaatsmuseum in Hindeloopen en cineast Rob Busquet aan een film over dit evenement. Dit duo heeft nu een oproep gedaan aan de mensen thuis, jullie dus, om te zoeken naar eigen foto’s en filmbeelden van deze schaatsmarathon – ongeacht of het van de gruweltocht van 1963 is of een andere editie. En ik heb al wat voorbeelden gezocht, inclusief een afgevroren teen.

Gisteren weer eens een dagje Hindeloopen gedaan, omdat de VPRO en de NPS druk bezig zijn met de geschiedenis van de Elfstedentocht – volgende maand heel veel meer hierover. Daar waren ook Bootsma en Busquet, met wie we op een rijtje zetten wat er tot nu toe allemaal is gevonden.

Heel veel, weet iedereen die wel eens in het prachtige Schaatsmuseum is geweest met de grootste en meest bijzondere Elfstedentocht-collectie ter wereld. Maar er is nog veel meer mooi spul, en vooral bij mensen thuis, die ooit zelf filmpjes en foto’s hebben gemaakt. Het zou zo maar op zolder kunnen liggen bij één van mijn lezers. Help dus mee aan deze geschiedschrijving!

Helaas denken veel mensen dat wat ze hebben totaal ongeschikt is voor het nageslacht, maar niets is minder waar. Enkele jaren geleden bijvoorbeeld werd in Friesland een kleurenfilm gevonden van de beruchte Elfstedentocht van 1963. In die tijd werden op tv alleen nog maar beelden in zwart-wit uitgezonden, zoals je zelf kunt zien.

En dan is een kleurenopname dus opeens heel bijzonder. Dat geldt ook voor foto’s of zwart-wit filmbeelden van een Tocht. Al die privéverzamelingen maken zo’n Elfstedenfilm af. Dus ga op zoek en help mee aan het maken van deze bijzondere film. Meld je dan bij het Schaatsmuseum in Hindeloopen.

Dank u.