Simon Zwartkruis van Sportweek heeft de Hard Gras Prijs voor de sportjournalistiek 2006 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor het interview met Ruud van Nistelrooy van 26 september over het “Ik-mag-je-gehalte” van bondscoach Marco van Basten. Zwartkruis is daarmee de opvolger van Marije Randewijk van de Volkskrant, die vorig jaar de beste sportjournalist van het jaar was.

Het aantal inzendingen dit jaar, zo verklaarde Henk Spaan namens de jury, was het vijfvoudige van het vorige jaar, toen Marije Randewijk als eerste de Hard Gras Prijs won. En de kwaliteit viel zeker niet tegen, alhoewel redacties streng werden opgeroepen nooit meer complete bijlages in te sturen. Het Algemeen Dagblad bijvoorbeeld had onder meer een special over het WK Voetbal naar Hard Gras gezonden, maar zal dat na deze waarschuwing vermoedelijk niet meer doen.

De drie genomineerden voor de Hard Gras Prijs van 2006 waren verkozen door alle juryleden, net als de uiteindelijke winnaar. “Een unaniem oordeel heet dat dan”, aldus Spaan. Simon Zwartkruis kreeg dus de onderscheiding, vooral vanwege de enorme impact die zijn interview met Ruud van Nistelrooy heeft gehad. “We gaan voor de scoop dit jaar.”

“Van de drie genomineerden”, zei Zwartkruis in het dankwoord, “ben ik net diegene die zich niet had voorbereid op zo’n eventueel verhaal.” Hij dankte vooral Van Nistelrooy, die ondanks alle waarschuwingen uit zijn directe omgeving besloot om zijn interview met Sportweek niet te herzien. “En ook dank voor Marco van Basten”, want met zijn opstelling hebben de Nederlandse sportjournalisten al een paar hele leuke jaren achter de kiezen.