In het tv-programma van Tooske is Rik Link uitgeroepen tot de Nederlandse Tarzan, hoofdpersoon in een of andere musical. Moeder aller Tarzans is Johnny Weismuller, die als zwemmer vijf gouden olympische medailles won – onder meer op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Over hem verscheen twee jaar geleden de Nederlandstalige thriller Spelen met Vuur, waarin de zwemheld homoseksueel blijkt te zijn. Kan handig zijn voor Link om te onthouden, net als de rest van een indrukwekkende sportieve loopbaan, die trouwens bijna ruw was onderbroken in een Amsterdams zwembad.

Op de Olympische Spelen in Amsterdam zwom Weismuller naar zijn vierde en vijfde gouden medaille uit zijn loopbaan. Maar de latere filmheld was dat jaar bijna verdronken, omdat hij bij het keerpunt een enorme slok water binnenkreeg. Dat gebeurde tijdens de olympische finale van de honderd meter, waardoor hij langzaam naar de bodem zonk. Gelukkig hervond hij zichzelf voor zijn laatste adem en zwom daarop naar een olympisch record. En goud, maar dat spreekt voor zich.

Het doet denken aan de Nederlandse zwemster Nida Senff, die op de Olympische Spelen van 1936 het keerpunt miste, terugzwom en toch goud won. Alleen bleef zij de gehele race door boven de waterspiegel, in tegenstelling tot Weismuller.

In het Olympisch Stadion Amsterdam is de naam van Weismuller nog steeds ingebeiteld in een van de muren als winnaar van olympisch goud van 1928. Ook is hij opgenomen in de Olympic Experience, het enige museum met een middenstip.