Op een speciale bijeenkomst in het Kurhaus in Scheveningen heeft NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra nogmaals haar excuses gemaakt aan de Nederlandse sporters, die in 1956 niet naar de Olympische Spelen in Melbourne mochten wegens de boycot. Vlak voor aanvang van die Spelen, die deze week exact vijftig jaar geleden begonnen, trok Nederland zich zonder overleg met de sporters opeens terug uit protest tegen de Russische inval in Hongarije. Juist nu is in Melbourne een reünie van deze Spelen van de toenmalige deelnemers, waar dus geen Nederlanders bij aanwezig zijn.

In juni dit jaar ontmoetten deze sporters elkaar al in het Olympisch Stadion. Het was daar voor het eerst dat Terpstra de aanwezigen verklaarde dat haar voorgangers bij het NOC er in 1956 verkeerd aan hadden gedaan om weg te blijven uit Melbourne. Desondanks liepen de emoties een halve eeuw na dato nog steeds hoog op. Atlete Puck van Duyne-Brouwer bijvoorbeeld bleef zelfs helemaal weg van deze bijeenkomst vanwege de slechte herinneringen aan de boycot.

Ook beloofde Terpstra in juni de aanwezigen dat NOC*NSF in november nogmaals een samenzijn wilde organiseren met de sporters van 1956. Zonder pers, zonder sporthistorici, om onder elkaar hierover van gedachten wisselen. Daar kregen de sporters ook de Melbourne Award uitgereikt.