Sinterklaas-tip! Deze maand is het boek Nederlandse Voetbalhistorie. De jaren ‘70 verschenen van Harry Walstra. Hierin staat onder meer het verhaal over Willie ‘De Eend’ Lippens, die op 24 februari 1971 debuteerde in Oranje, alhoewel hij geboren en getogen was in West-Duitsland. Daarom was hij ook benaderd voor Die Mannschaft. Lippens: “Mijn vader wou dat absoluut niet. Hij heeft in de Tweede Wereldoorlog hele slechte ervaringen met de Duitsers gehad en is toen zwaar mishandeld door de Nazi’s.” Loglega Wout Visser heeft het boek al uit en noemt het kostelijk.

Lippens zegt ook nog dat de WK-finale van 1974 wel door Nederland zou zijn gewonnen als hij daarin had mogen meespelen: “De Duitsers waren blij dat ik er niet bij was. In de Bundesliga had ik een goede naam opgebouwd en zij waren bang voor mijn acties en doelgerichtheid. Als ik in de finale had meegespeeld hadden zij goed moeten nadenken wie er op mij gezet moest worden. Tegen Berti Vogts speelde ik altijd goed, die had voor de wedstrijd al buikpijn als hij tegen mij moest spelen. Ha,ha,ha. Tijdens die finale waren er in de tweede helft ook zeker kansen gekomen voor mij. Ik denk dat Nederland met mij wereldkampioen was geworden.”

Helaas komen we daar dus pas in 2006 achter.

Wout Visser heeft het boek dus al doorgeneusd en zag dat er meer instond dan het verhaal van Lippens. In totaal staan er namelijk 27 verhalen in, die een goed beeld geven van het Nederlandse voetbal van de jaren zeventig. En dan niet alleen de glorie, maar ook de dieptepunten. Zoals die van Rinus Israël bijvoorbeeld, die in 1972 met 1-5 verloor van Ajax.

Het probleem is alleen dat dit boek slechts in de provincie Friesland in de boekwinkel is te krijgen. Maar geen nood! Via het Weblog over Sportgeschiedenis is het ook te krijgen.