Verzin eens iets leuks, zei de provincie Fryslân - dondert niet wat. Wel, antwoordde Evert Wilstra, organiseer de Olympische Spelen voor Friesland. Pardon? Willen de Friezen ook meedoen in 2028, na Utrecht of Apeldoorn of weet ik wie? Nee, zijn idee is nog leukerder: de drie grote Friese sporten in één waanzinnig stadion met gras en water in Harlingen. Harlingen? Hotzingen! Filmpjes van echte Friese sporten erbij?

In Friesland zijn ze al een tijdje bezig met een toekomstdebat. De Friezen werden opgeroepen te verzinnen hoe hun provincie er in 2030 uit zou zien. Ik zou als eerste denken aan een stuk grond met heel veel nieuwe en vooral hoge dijken, maar echt origineel is een Waddeneiland erbij.

Nu we het toch over land en zee hebben: die spelen een belangrijke rol in het plan voor de Olympische Spelen in Friesland. Dat moesten we maar eens gaan uitleggen.

In het Friesch Dagblad wordt het idee van Evert Wilstra toegelicht. ‘Een keer per jaar een groot toernooi met de drie grootste Friese sporten: skûtsjesilen, fierleppen en kaatsen. De huldiging van de winnaars wordt uiteraard opgeluisterd met Friese paarden. En dat alles in en rond één, groot, nieuw stadion. Aan het water uiteraard, anders kunnen de skûtsjes niet meedoen. Wilstra heeft wel een voorkeur: Harlingen. Het sporttoernooi zou een geweldige promotie van Fryslân zijn, aldus Wilstra. En bouw er dan ook een Sportmuseum bij, vindt hij, dan trek je het hele jaar door belangstellenden.’

Een soort Olympische Spelen van Friese sporten, dus. En Harlingen is daarvoor ideaal, omdat dit aan zee ligt. Zo is gras en water in één klap bij elkaar. Het is alleen de vraag of steden als Sneek en Franeker dit enthousiasme kunnen delen, want die doen al veel met respectievelijk skûtsjesilen en kaatsen. Concurrentie ligt op de loer en daarmee ruzie. Maar dat zijn details om uit te zoeken voor later.

Geen Harlingen maar Hotzingen!

Maar nu heb ik ook een idee. Als Harlingen inderdaad de plek wordt waar dit superevenement wordt georganiseerd, vind ik dat de plaatsnaam moet veranderen. (Dat moeten ze daar eigenlijk sowieso doen.) Want deze Friese stad is waar de legendarische kaatser Hotze Schuil woonde en bijna een jaar geleden is overleden.

Op 25 november, om precies te zijn, is het zijn eerste sterfdag en wat is een mooier eerbetoon voor deze Kaatser van de Eeuw, de Napoleon van de kaatskeizers, om op die dag Harlingen voor 24 uur om te dopen tot Hotzingen? Gewoon doen, dus.

En niet wachten tot 2030.