Omdat koningin Beatrix en Cruijff rondtoeren over Aruba en de Nederlandse Antillen ben ik maar weer eens gaan vissen in de bak met oude filmbeelden. En jawel hoor: beet! In het archief van Polygoon Holland Nieuws zitten namelijk opnames van de voetbalwedstrijd Curaçao – Trinidad uit 1947. In stemmig zwartwit rennen de spelers achter de bal aan en soms tegen elkaar op. Kijken?

“Trinidad”, zo bezweert de commentator van Polygoon, “is onderdeel van het Britse Gemenebest.” De spelers van bijna zestig jaar geleden bewegen zich over het veld in een voor Nederland onaangenaam hoge temperatuur. De commentator spreekt hier zelfs over negentig graden, maar dat was toen nog in Fahrenheit. In Celsius is dat ruim 32 graden.

Wat mijn nieuwsgierigheid opwekt. Is er iemand, die toevallig weet wanneer Nederland zijn temperatuur in Celsius ging meten in plaats van Fahrenheit, zoals op deze film?

Hoe dan ook, Curaçao was in die jaren een geduchte tegenstander in zijn regio. Het bleek ook te sterk voor Trinidad, dat bijna zestig jaar later nog aangevoerd zou worden door Leo Beenhakker. Het werd in 1947 3-0 voor het Oranje uit de West.

Curaçao heeft slechts één maal tegen Oranje gespeeld. In 1958 werd in Rotterdam met 8-1 verloren door doelpunten van onder meer Coen Moulijn, Faas Wilkes en Abe Lenstra.

De Nederlandse Antillen hebben trouwens twee officiële interlands tegen Oranje gespeeld. Op 29 juni 1960 speelde Oranje met 0-0 gelijk in Willemstad. Twee jaar later werden de Antillen in het Olympisch Stadion in Amsterdam met 8-0 opgerold. Doelpuntenmakers waren Henk Groot (drie maal), Sjaak Swart (twee maal), Co Prins (idem) en één van Piet Keizer.

Nou, Cruijff en koningin. Nog veel plezier in De West.