Het Nederlands Elftal deed nog mee aan het WK Voetbal toen de documentaire Amando A Maradona in de Nederlandse bioscoop draaide. Waarschijnlijk heeft niemand die toen gezien, maar vorige maand volgde de aankondiging dat de dvd onderweg was. En jawel hoor: daar is-t-ie dan! Zie zelf dat Maradona inmiddels het veld is ontstegen en onderweg is naar god om die binnenkort te vervangen – in ieder geval in Napels en Argentinië. De swingende trailer van deze film én de opnames van de Hand van God erbij?

Het kostte me wel even moeite om te wennen aan de manier van filmen en monteren. De film gaat namelijk niet zozeer over Maradona zelf, maar vooral over de adoratie voor deze voetballer. Het is een compleet andere manier van filmen dan ik gewend bij ben Nederlandse sportdocumentaires. Het is een film van onder de knoflookgrens – Italië en Zuid-Amerika – en dat is te merken.

De camera duikt op in Argentinië, Brazilië (opvallend hoeveel Brazilianen Pelé op de tweede plaats zetten als beste voetballer ooit), Napels, Cuba en Barcelona. Er komen de meest woeste tatoeages voorbij, liefdesverklaringen en op Maradona verliefde mannen. Behalve in Barcelona: “Jammer dat wat hij in Napels kon bij ons niet is gelukt.”

Het is namelijk niet alleen succes dat voorbij komt. De slechte relatie met de pers is ook onderwerp van gesprek, net als het doping- en drugsgebruik. Wat het laatste betreft kiest de film de kant van Maradona en zijn aanhangers, die claimen dat er sprake is van een smerig spelletje om de Argentijn erin te luizen.

De beelden van de massahysterie rond Maradona zijn verbijsterend. Natuurlijk wist ik wel van de enorme hype om deze man, maar om dat van zo dichtbij te zien, is weer iets anders.

Hoogtepunt is de weergave van de Hand van God op het WK Voetbal van 1986. De makers zijn erin geslaagd om het doelpunt van de eeuw op volstrekt originele wijze neer te zetten. Dat kan en wil ik niet uitleggen, want dat moet je zelf zien.

Het is wat anders, deze voetbalfilm. Als ik sterren zou uitdelen, had deze dvd er aardig wat gekregen.