We gaan de serie afsluiten over het staafincident tijdens Ajax – Austria Wien. Na de kennismaking met Gerald de staafgooier en zijn wensen en gedachten sluit Hans Janssen van De Ajacied vandaag af met de vraag of het verstandig is daders van dergelijke delicten te straffen met schadevergoedingen voor de clubs. “Als een veroordeelde niet betalen kan, dan houdt het op.” Het derde en dus laatste deel.

En daarin spreekt Hans Janssen met de juristen Willem van Boom en Ivo Giesen. Ze hebben zich over deze en andere zaken gebogen toen ze werkten voor de vakgroep Privaatrecht van de Universiteit van Tilburg. In een artikel in het faculteitsblad SecJure komen ze tot enkele interessante conclusies. Alhoewel ze het goed kunnen voorstellen dat een club als Ajax een punt wil maken valt er volgens hen niets te halen.

‘Vanuit psychologisch oogpunt zou het ook weinig zinvol zijn om de executie ter hand te nemen. De dader zal alleen maar meer met zijn neus op het feit zijn gedrukt worden dat hij de rest van zijn leven geen cent extra zal hebben en dat werken, tenzij dat in het ‘zwarte circuit’ gebeurt, hem in elk geval niets zal opleveren.’

Het hele artikel staat hier.