In 1989 ontspoorde de wedstrijd Ajax – Austria Wien toen een staaf de keeper van de bezoekers raakte. Voor straf werden de Amsterdammers een jaar uitgesloten van Europees voetbal. Deze week spelen deze twee opnieuw tegen elkaar. Het Sportgeschiedenis Weblog publiceert een interview van Hans Janssen van supportersblad De Ajacied met de staafgooier. “Toevallig raakte mijn staaf die keeper en werd ik de klos”. Eerder maakte Janssen een reconstructie van de afscheidswedstrijd van Cruijff tegen Bayern München, die eindigde in 0-8.

Het gesprek wordt in verschillende delen geplaatst. Het is voor het eerst, dat dit on-line wordt gezet. In het najaar van 2004 stond het al in De Ajacied, het blad van de gelijknamige supportersvereniging van Ajax.

De staafgooier wordt in het verhaal Gerald genoemd. Toen hij in 2004 sprak met Hans Janssen bleek dat de zoon van Gerald niet wist dat zijn vader verantwoordelijk was voor het staafincident. ‘Hij is in de ogen van Gerald nog te jong om alle ins and outs te moeten aanhoren.’

Waarom besloot hij eigenlijk die staaf op het veld te gooien en daarmee tegen de keeper van de Oostenrijkers? “Mij is het overkomen tijdens een voetbalwedstrijd, een ander wordt opgepakt na een avondje uit. Het heeft onder meer met leeftijd te maken. Jongeren tussen de elf en vierentwintig jaar in een stad bevinden zich in een gevaarlijke periode. Je zit in de puberteit en wil niet onder doen voor een ander. Aan de andere kant zijn het je ouders die aan je trekken, die je bijvoorbeeld op je schoolverplichtingen wijzen. Maar als je niet naar buiten gaat, dan hoor je er niet bij, dan gaan de mooiste meiden aan je neus voorbij en ben je een sukkel. We waren niet te stoppen, ik was net een maand zeventien. Hoe jonger, hoe onvoorspelbaarder. Nu ben ik ouder en heb ik er over het algemeen moeite mee wanneer ik zie dat een knul ergens vernielingen aangericht. Dat slaat inderdaad nergens op”.

Voor zijn daad werd hij veroordeeld tot vijf maanden tuchtschool. Meteen na zijn vrijlating was hij weer bij een thuiswedstrijd in De Meer. “Dat was tegen FC Den Haag. Toch apart om weer tussen de jongens te staan. Weet je, ik ben er niet trots op, maar in de hiërarchie van die groep neem je toch een bepaalde plaats in. Maar nogmaals: ik ben er niet trots op. Het moest gewoon even. Er waren er meer die wat op het veld gooiden. Toevallig raakte mijn staaf die keeper en werd ik de klos”.

Het complete gesprek staat hier. De volgende twee delen verschijnen dinsdag en woensdag.