De Hongaarse Opstand tegen de Sovjet-Unie van 1956, die vandaag ook door Anno een stukje wordt herdacht, dreunde door in de internationale sport. De Nederlandse Olympiërs van dat jaar bijvoorbeeld kregen een telegram dat ze direct moesten opzouten uit het Olympisch Dorp in Melbourne – en lopen daardoor volgende maand een internationaal weerzien mis. En op die Olympische Spelen ontstond een echt bloedbad bij het waterpolo, omdat de teams van Sovjet-Unie en Hongarije elkaar onder de waterspiegel tot bloedens toe mishandelden. Hiervan is nu een film en een documentaire waarvan het Sportgeschiedenis Weblog de trailers heeft.

Loglega Micha Peters schrijft: ‘De beruchtste waterpolomatch ooit is zonder enige twijfel de groepswedstrijd tussen Hongarije en de Sovjet-Unie op 6 december 1956 op de Olympische Spelen van Melbourne. Het ging om een poulewedstrijd van de zes beste landenteams. Het team met de meeste punten werd Olympisch kampioen.

De Hongaren wilden revanche en de wedstrijd had veel weg van een kleine oorlog. Bij een 4-0 stand in het voordeel van de Hongaren floot de scheidsrechter de wedstrijd af omdat er onder water meer gevochten werd dan dat er waterpolo werd gespeeld. Zo kreeg de Hongaarse speler Ervin Zador overduidelijk een knal van een Rus. De legende wil dat het zwembadwater na de wedstrijd rood was gekleurd door al het bloed dat was gevloeid (letterlijk een bloedbad).

Het Russische team moest onder politiebegeleiding het zwembad verlaten. Hongarije won uiteindelijk Olympisch goud, de Russen werden derde. Na de Olympische Spelen liep een groot deel van de Hongaarse delegatie over naar het Westen.

Van de confrontatie tussen de Russen en de Hongaren is onlangs een film gemaakt, Szabadság, szerelem genaamd (Children of Glory). Ook is er een documentaire uitgekomen: Freedom's Fury.’

Zouden die waterpoloërs ook op de reünie komen van al die Olympiërs van 1956?