In Nederland is Clarence Seedorf in het nieuws, omdat journalisten hem in verband brengen met Oranje. In Italië is hij in het nieuws, omdat hij in een überhippe onderbroek poseert. Sporters in verregaande staat van ontkleding, zoals bijvoorbeeld Kaiser Beckenbauer en Uli Hoeness in 1973, is toch altijd even wennen. Zoals loglega Renate Verhoofstad vanuit Florence schrijft: ‘Al bladerend door de Italiaanse Sportweek stuitte ik afgelopen weekend op Clarence Seedorf in een wel erg strakke onderbroek en verslikte me bijna in de espresso.’ Welkom in een nieuwe werkweek.

Wat een verrassing om Renate als loglega te mogen verwelkomen! Als vorige-eeuwers – in 1998 en 1999 - waren we collega’s bij Sportpaleis De Jong van de VPRO. Inmiddels is ze neergestreken in Italië en werkt onder meer voor het Algemeen Dagblad, Langs de Lijn, de Wieler Revue en De Muur. Ze is net begonen met haar weblog Pasta Sport.

Ze introduceert deze als volgt: ‘Sport in Italië is een opera d'arte, een voorstelling als het leven zelf. Het gaat over winst, verlies, trots, schoonheid, corruptie, vreugde en verdriet. Sport wordt er gelééfd. Tot de dood er op volgt. Aan romantiek, passie en drama geen gebrek. Laat dat maar aan Italianen over. En ondertussen genieten van een cappuccino, een glas Chianti of een lekker bordje pasta. Het leven is verrukkelijk. En soms niet. La dolce vita door de ogen van Renate Verhoofstad, sportjournalist en schrijfster.

De eerste Nederlandse voetballer in Italië

Nederlandse sporters in Italië zijn dus gewaarschuwd! In je slip poseren in een sportblad wordt vanaf nu meteen opgemerkt. Alhoewel Renate zich inmiddels op een ander onderwerp heeft gestort. Een sporthistoricus krijgt het er warm van: de eerste Nederlandse voetballer in Italiaans dienstverband.

Het zou gaan om Menno Knoote, die in het seizoen 1905/1906 in het land van Renate speelde. Het log meldt: ‘Knoote was een Hagenees die aan het begin van de vorige eeuw naar Milaan trok om te kunnen schaven aan diens zangtechniek. In zijn vrije tijd speelde hij voetbal voor de in 1899 opgerichte Milan Football and Cricket Club, het huidige AC Milan.

Voetbal was in die tijd alles behalve een Italiaanse sport. Er stonden meer Zwitsers, Duitsers en Engelsen in het veld dan Italianen. Knoote mocht dan Nederlander zijn, hij was met recht een 'goed weer voetballer'. Hij kwam alleen in actie als de zon scheen want stel je voor dat hij een verkoudheid zou oplopen en zo zijn stem zou veruïneren?

Voetbal was vooral een spelletje. Op vrijdagen voor de wedstrijd bezocht Knoote steevast la Galleria di Milano in het centrum van de stad. Daar, hoog boven de ingang van een van Europa's eerste overdekte winkelcentra, hing een imposante barometer waarop Knoote de weersverwachting controleren kon. Werd er regen voorspeld, dan bleef Menno lekker thuis. Kopje thee erbij en klaar. Kwam het tijdens een duel tóch onverwacht met bakken uit de lucht, dan sprintte de middenvelder tijdens de wedstrijd zonder pardon van het veld en kon Milan FC het duel gewoon met tien man volbrengen. In boca al lupo. Crepi!'