Geloof niemand als het om geschiedenis gaat en ons al helemaal niet. Donderdag schreef ik namelijk een artikel over de Amsterdam Arena met daarbij bewegende beelden van de opening van Stadion De Meer in 1934. Tenminste, zo stond het in de catalogus van Polygoon, maar ik kom er net achter dat het een film is uit 1927 van Ajax - Feyenoord! Meteen alles even herstellen. Dit zijn de beelden van Ajax – Feyenoord uit 1927 en dit van de opening van de De Meer in 1934. En dan hebben we ook nog de film van de Klassieker uit 1960 gevonden!

Tsja, historici zijn afhankelijk van hun bronnen en als daarin een foutje sluipt, wordt die tot het einde der dagen gereproduceerd. Dan kan over een jaartje of honderd een canon-commissie in het leven worden geroepen, die door een foutje in oktober 2006 Ajacieden nog steeds in de waan laat dat ze naar De Meer kijken, terwijl de beelden geschoten zijn in een nog ouder stadion.

De waarheid is een leugen met gevaarlijk veel overtuigingskracht.

Niet om mezelf vrij te praten, maar bij een eerste blik van die beelden vanuit De Meer had ik al erg veel twijfel. Waar is die toespraak dan van de Ajax-voorzitter? Zijn dat niet mensen met een Feyenoord-shirt aan, die achter een bal rennen? Ach, ik zal wel spoken zien, want waarom zou Polygoon hier een fout hebben gemaakt?

Omdat die club uit mensen bestaat en dan gebeurt zoiets wel eens.

Daarom nu een herstelmoment! De beelden van donderdag zijn de oudste opnames op internet van De Klassieker, van Ajax tegen Feyenoord – of andersom, als je uit Rotterdam komt. De andere beelden, die met geluid erbij, zijn wel uit 1934 van de opening van De Meer.

En wat zien we op die Polygoon-film uit 1927 van De Klassieker, mijnheer? En weet u dat eigenlijk wel zeker?

Het was voor de negende keer dat De Klassieker werd gespeeld. Bekende namen uit die tijd, die op het veld stonden, waren onder meer Henk en Wim Anderiesen, Dolf van Kol en Wim Volkers (Ajax) en Puck van Heel, Kees Pijl en Jaap Barendregt (Feyenoord). De wedstrijd werd gespeeld om het nationale kampioenschap. In 1927 bepaalden namelijk de winnaars van de verschillende regionale competities wie zich de beste mocht van het land mocht noemen. De Rotterdammers wonnen met 0-2 met werden toch geen landskampioen.

Ajax trouwens ook niet, want Nummer Een van dat seizoen was - lees je mee, Ton Egbers? – Heracles uit Almelo.

En dit keer ben ik er wel vrij zeker van dat alles klopt. Ach, en wat dan nog? Tot nu toe hadden jullie het toch nog niet door.