Een week geleden werden de Nederlandse hockeydames gehuldigd in de Amsterdamse grachten. Feest, want wereldkampioen. Daarvoor kregen de kampioenen echter al een stiekem eerbetoon in de Olympic Experience in het Olympisch Stadion. Alle foto’s erbij, inclusief van de taart?

Stadiondirecteur Hans Lubberding wachtte de hockeysters op. Namens NOC*NSF was een enorme taart afgeleverd met daarop de foto´s van de nieuwe wereldkampioenen.

Lubberding zei in zijn kleine toespraak bijzonder vereerd te zijn met dit bezoek. “De Olympic Experience is een permanent eerbetoon aan de Nederlandse sport, zowel in verleden als het heden. Het hockey krijgt hier ook veel aandacht met biografieën en filmpjes van tien hockeyers van de jaren twintig van de vorige eeuw tot op de dag van vandaag. Ook hangen hier heel oude hockeysticks uit de tijd dat in Nederland nog andere spelregels werden gebruikt.”

Aan het slot gaf hij nog een uitdaging mee: “In de Marathonpoort is de Wall of Fame met daarop alle Nederlandse winnaars van olympisch goud. Door de wereldtitel hebben jullie nog niet het recht om hierbij te hangen. Maar over twee jaar in Beijing is de kans om ook in Wall of Fame te worden opgenomen.”

De hockeydames reageerden enthousiast op deze erkenning van hun wereldprestatie en kwamen zelf ook met iets leuks. Een aantal kwam namelijk met het plan om snel terug te komen naar de Olympic Experience. En dan niet alleen, maar samen met de jeugdspelers, die zij coachen.

Meteen daarna vertrokken de sporters voor de tocht over de Amsterdamse grachten. Het is nu dus wachten op de dag dat ze terugkeren met hun jonge spelers. En voor nog meer, maar dat nieuws komt later wel.