Ajax zegt de Arena te willen kopen. De club speelt hier sinds 1996, maar bijna niemand weet dat de gemeente Amsterdam al in 1974 zo’n hypermodern onderkomen wilde bouwen – mét dak, mét mobiele tribunes en mét verplaatsbaar grasveld. De echte liefhebber van het oude Ajax-stadion De Meer heeft trouwens zakdoekjes nodig, want op het Sportgeschiedenis Weblog zijn filmbeelden geplaatst uit 1934 van de opening!

Een jaartje of tien geleden zat ik wat te rommelen in gemeentestukken van vroeger en belandde opeens in 1974. In dat jaar schreef de Commissie Betaald Voetbal, die was ingesteld door de gemeente Amsterdam, het rapport Betaald voetbal in Amsterdam.

Het ging over een eventuele verhuizing van Ajax van De Meer naar iets nieuws, groots en veiligs. In dat nieuwe stadion moest ook FC Amsterdam - inmiddels opgeheven - zijn onderkomen vinden. Het doet denken aan hoe in Rome en Milaan de twee plaatselijke topclubs hun thuiswedstrijden organiseren. In Rome spelen Lazio Roma en AS Roma beide in het Olympisch Stadion; in Milaan delen AC en Inter hun thuisbasis. Dat moest ook in Amsterdam, zei de commissie.

Vanaf nu komen opvallende voorstellen van de Commissie. Het nieuwe stadion van Ajax én FC Amsterdam moest worden gebouwd in Amsterdam-Zuidoost. Dus precies dezelfde plek als waar nu de Arena is. En waarom dan wel? Omdat volgens het rapport De Meer steeds moeilijker bereikbaar zou worden. ‘Men zal zich moeten beraden over een andere locatie voor het Ajax-stadion.’

En wordt het bijna eng met wat voor een vooruitziende blik de leden van de commissie hardop brainstormden over hoe het stadion eruit moest zien. We citeren: ‘In dit verband kan worden gewezen op het Astrodome in Houston, Texas. Een geheel overdekt stadion, met niet alleen voetbal, maar dat tevens geschikt is voor conferenties etc. De tribunes zijn verrijdbaar (geautomatiseerd), zodat deze steeds passen bij de afmetingen van het speelveld. De grondbedekking is synthetisch (gras), maar kan in vijftien minuten worden opgenomen en vervangen door een andere vloerbedekking.’

Die commissieleden verzonnen de huidige Arena én Gelredome in een keer bij elkaar!

Maar wat er uiteindelijk is gebeurd met al deze voorstellen, is mij onbekend. Het zal wel zoals veel ideeën in de prullenbak zijn beland.

Maar er zat wel heel goed idee in, waar Ajax en de Arena nu ook wat aan kunnen hebben. Richt FC Amsterdam weer op, zodat de hoofdstad weer eens twee profclubs heeft, die samen een stadion kunnen vullen. Dan krijgt voetbal automatisch een grotere rol in het Stadion. Ook kan er in Amsterdam dan eindelijk weer eens een stadsderby worden gespeeld op het hoogste niveau.