De gedachte dat Feyenoord- supporters in goede en slechte tijden naar de Kuip gaan om hun club te volgen, is niet terecht. Ook Paul Onkenhout van de Volkskrant meende een maand geleden nog dat dit stadion altijd vol zit, maar dat is dus niet waar. Die conclusie durf ik te nemen in het slotdeel over de geschiedenis van Stadion Feijenoord en het Rotterdamse Legioen. Twee gebeurtenissen rond Willem van Hanegem in 1977 en 1978 laten dat goed zien. De Kromme bezocht toen als speler van AZ’67 twee keer de Kuip en trok meer mensen dan Feyenoord zelf dat jaar. De statistieken waarop ik me baseer, zijn van Bert Heesakker (1895-1995), Feyenoorder in hart en nieren.

Vorige week was ik begonnen met een driedelige serie over de mythe dat de Kuip zowel in goede als slechte tijden goed wordt bezocht door Feyenoord-supporters. Toen ik eens bezig was met het invoeren van de bezoekersaantallen van de Kuip van 1937 tot en met 1997 – dat werk kostte me drie dagen – viel me iets heel anders op.

Er werd een duidelijk patroon zichtbaar in de ontwikkeling van bezoekcijfers per jaar. Hoe eerder in het seizoen het aantal toeschouwers per wedstrijd daalde, hoe lager de Rotterdammers eindigden op de ranglijst. Als er heel laat in het seizoen een daling was, eindigde Feyenoord rond de derde plaats. Indien tot aan het einde van het jaar de Kuip vol bleef, werd Feyenoord eerste of tweede. Maar wanneer vroeg in het seizoen de mensen thuis bleven, ging het sportief beroerd.

Ik noteerde alleen de bezoekersaantallen per wedstrijd en niet de uitslag hiervan. Zo kon ik dus niet weten hoe Feyenoord het sportief deed. Toch kon ik per jaar voorspellen waar de Rotterdammers als hoeveelste zouden eindigen. Als de Kuip altijd zou zijn uitverkocht, had ik dit patroon nooit kunnen zien.

Willem van Hanegem

In 1976 verhuisde Willem van Hanegem naar AZ’67. In die tijd ging het na de vele gouden jaren dramatisch slecht met Feyenoord én de bezoekcijfers. In het seizoen 1976-1977 bijvoorbeeld waren er vaak nog geen 20.000 toeschouwers per keer.

Hoe zwaar de Feyenoorders in die dagen hebben geleden is te zien aan het opmerkelijk hoge bezoekersaantal toen AZ'67 – en dus Van Hanegem - op bezoek kwam. Op 13 maart 1977 zaten er plots ruim 25.000 mensen op de tribune om te kijken naar Van Hanegem. Er waren duidelijk meer mensen naar het stadion gekomen dan de wedstrijden daarvoor. De Feyenoord-supporters kwamen dus niet voor hun eigen ploeg, maar voor het bezoekende AZ’67!

De nieuwe ploeg van Van Hanegem won met 0-2, maar De Kromme weigerde dit openlijk te vieren. Zijn ploeggenoten wilden hem op de schouders nemen om zo door de Kuip te lopen. Maar Van Hanegem ging op de grond liggen om de Feyenoord-supporters dit te besparen. Niemand beter dan deze super-Feyenoorder wist dat dit te hard zou aankomen in die donkere dagen.

Het volgende jaar waren er zelfs 46.833 toeschouwers bij Feyenoord-AZ'67. Kon Feyenoord een zwaardere motie van wantrouwen krijgen? Het Legioen, dat wil kijken naar een speler van een andere ploeg?

Voor de zeker vermeld ik nog maar even dat ik geen enkele twijfel heb aan de betrokkenheid van Feyenoord-supporters – integendeel. Het enige waarom het mij gaat, is de gedachte dat de Kuip altijd vol zit, want de geschiedenis heeft anders geoordeeld. En daar kan ik ook niets aan doen.

Gerelateerde artikelen

”We gaan met zijn allen naar de Kuip

”We gaan met zijn allen naar de Kuip”- Deel twee

”We gaan met zijn allen naar de Kuip”- Deel drie