Dagblad De Telegraaf heeft zaterdag zonder bronvermelding nieuws gejat, dat eerst op NU.nl was geplaatst en meteen daarna op het Weblog over Sportgeschiedenis. Het gaat om de beperkte persvrijheid, die de organisatie van de Olympische Spelen in Beijing heeft aangekondigd. Alsof het niet erg genoeg is, heeft de Journalistenbond de verkeerde bron overgeschreven. Als ik niet de moeite had genomen dit uit te zoeken, hadden zowel De Telegraaf  als de NVJ niet eens geweten dat dit probleem speelde. Deze schending van een journalistieke code maakt me razend.

Is het niet juist De Telegraaf, die dagelijks loopt te klagen over afnemende normen en waarden, toenemende criminaliteit, afnemend respect en al het andere dat onze wereld zou bedreigen? Gedraag je zelf dan ook een beetje! Anders is het hypocriet gezeur, en niets anders.

Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat ook in het Nederlandse nieuws eindelijk eens wordt verteld wat de Chinese organisatie vorige maand al bekendmaakte. Al die tijd wond de hele wereld zich hier over op, Nederland uitgezonderd. De NVJ wist het niet eens tot ik ze donderdag belde en het haar voorlegde.

Waar kan ik een klacht indienen? Als zelfs de Journalistenvakbond, waar ik lid van ben, me dit lapt?