Zelfs Paul Onkenhout van de Volkskrant geloofde erin tijdens het schrijven van zijn rubriek De Twaalfde Man: de Kuip zit altijd vol, ongeacht of Feyenoord het wel of niet goed doet. Dat zullen we nog wel eens zien! Tenslotte zijn er bezoekcijfers van de Kuip vanaf de opening in 1937 en die heb ik bestudeerd. In een artikelenserie, die vandaag begint, duik ik heel diep in de geschiedenis van Stadion Feijenoord, en voert me zelfs naar de Elfstedentocht van 1940. Met veel foto’s uit de jaren dertig van de vorige eeuw en zelfs filmbeelden van de Kuip uit 1938! Ten aanval!

Nee, ik ben geen Amsterdammer, die erop uit is Feyenoord te pesten. Alhoewel: Amsterdammer ben ik wel, maar dan wel een, die in 1996 als geschiedenisstudent aan de Universiteit van Amsterdam zijn scriptie schreef over Feyenoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Groene Amsterdammer maakt er deze week nog gebruik van.

Hoe dan ook: ik ben Feyenoord-supporter, maar vooralsporthistoricus. Val me dus niet lastig door me te beschuldigen van 020-praktijken, die het arme Rotterdam treffen.

In een serie van drie artikelen hoop ik Onkenhout en andere believers te laten zien dat het wel meevalt met het trouwe bezoek van Feyenoord-supporters. Sterker: ook deze mensen komen liever als het goed gaat, en blijven thuis in slechte tijden. Het zijn net katholieken.

En als je niet van lezen houdt, kijk je maar naar de prachtige foto’s en filmbeelden in zwart-wit.