Loglega Micha Peters plaatste vorige week een scan van een Ajax-aandeel, maar dan wel één uit 1904. En niet van Ajax uit Amsterdam, maar uit Oegstgeest/Leiden. En plots is daar het mooie verhaal weer dat het Amsterdamse Ajax in 2000 het recht heeft verloren zichzelf Ajax te noemen. In 2000 joeg ik Amsterdamse voetbalsupporters al de stuipen op het lijf met deze onthulling. Zoals eerder beloofd kom ik er hier op terug, omdat ik weer eens behoefte heb aan maximale verwarring.

Toen het Amsterdamse Ajax in 1900 werd opgericht, bestonden er al twee Nederlandse voetbalclubs met dezelfde naam. Eentje in Leeuwarden, waar we snel niets meer van hoorden, en de andere in Leiden – nu spelend in Oegstgeest. Daar wordt sinds 1892 aan voetbal en cricket gedaan.

Broodje Ajax-aap

In 2000 ontving ik opeens een spannende mail. Daarin stond dat bij Ajax Leiden/Oegstgeest een ondertekend document uit 1900 ligt, van vlak na de oprichting van het Amsterdamse Ajax. Hierin zou staan dat het Leidse Ajax toestemming geeft aan de Amsterdammers om zich ook zo te noemen. De Leidenaren waren tenslotte de eersten en de Amsterdamse oprichters waren zo sportief om dat te erkennen. Ajax Amsterdam was goed, maar wél met één voorwaarde: na honderd jaar, in 2000 dus, zou dit naamrecht vervallen.

Als dat document echt zou bestaan, schendt het Amsterdamse Ajax dus al ruim zes jaar die afspraak en moet het op zoek naar een andere naam! In al die jaren dat ik dit probeer te vinden, heb ik weinig aanknopingspunten gevonden waar het ligt. “Ergens, denk ik,” was tot nu toe de beste hint.

Sportverslaggever Rim Voorhaar – toen nog werkend voor Het Parool – vertelde me in 2000 dat mijn bericht over dat document voor de nodige paniek had gezorgd op discussiefora van Ajax-supporters. Omdat ik ook toen al hield van maximale verwarring vond ik dat grappig. Maar Ajacieden uit Leiden, Leeuwarden en - o ja – Amsterdam: die verklaring over het naamrecht heeft óf nooit bestaan óf is voor altijd verdwenen.

Zo niet: dan komen we er hier zeker op terug, want zo’n primeur laat ik me echt niet ontnemen. Dan vindt zelfs SBS 6 leuk.