Oud-wielrenner Rini Wagtmans mengt zich in het debat over de gevangenneming van het Chinese jongetje Hui. Zaterdag doet hij dat bij de EO op televisie, maar bij het Weblog over Sportgeschiedenis spreekt hij zich nu al uit: “Het is gewoonweg rampzalig dat zoiets kan gebeuren.” Iets anders: omdat ik een weekje de hort op ben, valt deze rubriek even stil. Maarrrrr mijn loglega’s van het Sportgeschiedenis Weblog denderen rustig door de komende dagen.

Zaterdag 30 september 2006 om 18:00 uur op Nederland 2 is oud-wielrenner Rini Wagtmans te gast in het EO-programma Nederland Helpt - een hulpverleningsplatform op tv. Wagtmans is de hoofdgast, waarin zijn veelbewogen (wieler)leven en zijn betrokkenheid bij ex-gedetineerden centraal staan.

Na zijn indrukwekkende sportcarrière bezoekt Wagtmans tegenwoordig voor Stichting Exodus ex-gedetineerden. Zodoende spreekt de oud-renner zich uit over Hui: “Het is gewoonweg rampzalig dat zoiets kan gebeuren. Zoiets moet niet kunnen. Een kind van acht jaar hoort niet in de gevangenis of wat voor soort detentiecentrum dan ook. Dit leidt tot misvorming van het kind. Er moet gezocht worden naar een ander soort opvang voor dit kind. Ik vind wel dat ouders die op wat voor manier dan ook hun kinderen misbruiken om hier asiel te verkrijgen ook verkeerd bezig zijn, maar daar mag het kind hoe dan ook nooit de dupe van worden. Er moet hoe dan ook een humane oplossing komen.”

Waarbij Wagtmans op persoonlijke titel spreekt en niet namens Exodus. Hoe dan ook: toch fijn dat er mensen uit de wereld van de topsport zijn die een maatschappelijk standpunt durven in te nemen – ongeacht wat we ervan vinden.