In Griekenland begint vandaag de Spartathlon weer, de looprace van 246 (!) kilometer tussen Athene en Sparta. Deze ultraloop heeft een geschiedenis, die leidt naar de Griekse koerier Pheidippides rond 500 voor Christus. Maar dan niet om van Marathon naar Athene te lopen en dood op de grond te vallen, zoals de uiterst hardnekkige legende wil. Nee, de Spartathlon is echt op feiten gebaseerd. Hopelijk voor de deelnemers doet Yannis Kouros niet aan de wedstrijd mee, want die beschouwt 246 kilometer als een blokje om met de hond. Foto’s erbij?

Vorig jaar bijvoorbeeld liep Kouros wel mee, maar niet met de officiële wedstrijd. Gelukkig maar, want anders wisten we op voorhand al wie er zou winnen. In 2005 maakte de Griekse loper er echter een nog grotere uitdaging van: na aankomst in Sparta draaide hij zich om en rende weer terug naar Athene! Dus nog een keer 246 kilometer…

En dan te bedenken dat normale - dit woord is eigenlijk niet van toepassing op Spartathlon-lopers - deelnemers maximaal 36 uur de tijd krijgen om hun race lopen om in het eindklassement te worden opgenomen.

Iedereen die morgen de finish haalt in Sparta, zal een blij mens zijn. Maar ze zullen dan niet als Kouros een gedicht schrijven over wat hij allemaal heeft meegemaakt onderweg.

Kouros heeft één grote droom: de ultraloop moet olympisch worden. Misschien is dat niet zo'n verstandig idee, want dat evenement moet minstens een maand duren om een race te organiseren, die lang genoeg is Kouros uit te putten. En China is te klein voor dergelijke afstanden.

De Spartathlon live volgen doe je hier