Oud-tennisser Richard Krajicek heeft maandag het eerste exemplaar gekregen van een boek over de geschiedenis van het tennis. "Ik neem dit mee als huiswerk", zei hij meteen. Want het werk Royal Tennis in Renaissance Italy van Cees de Bondt gaat namelijk over de oervariant van de passie van Krajicek: het zogenaamde Real Tennis. En dat is iets heel anders dan de sport die we nu kennen. "Ik heb het nog nooit gespeeld", bekende Krajicek. Roger Federer trouwens al wél en de Zwitser vond het erg leuk. Foto's erbij?

Cees de Bondt is de bekendste tennishistoricus van het land. In 1993 verscheen zijn boek Heeft yemant lust met bal, of met reket te spelen…? en nu zijn nieuwe, Engelstalige boek.

Ook is hij secretaris/penningmeester van de Nederlandse Real Tennis Bond NRTB. Bij de presentatie maandag in het Haarlemse Huis ter Kleef kreeg Krajicek het eerste exemplaar aangeboden.

Real Tennis leer je niet zomaar, vertelde Patrick Reuser – voorzitter van de NRTB. "Het probleem is al dat er in Nederland geen plek is om te spelen. Daarvoor moeten we eerst naar Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. Dan zijn de spelregels ook nog eens behoorlijk lastig, om nog niet te spreken van de balbehandeling. Het heeft mij tijden gekost voordat ik die bal eindelijk eens op de plek kreeg waar ik dat ook wilde."

Met andere woorden: het Real Tennis heeft alles in zich om geen massasport in Nederland te worden. Maar toch: geen baan in dit land?

Daar moet in ieder geval verandering in komen, aldus de NRTB. En de gemeente Haarlem steunt dat streven en heeft daarom medewerking verleend aan het in ere herstellen van de baan in Huis ter Kleef. Heel goed, want al in de zestiende eeuw werd hier Real Tennis gespeeld. Ook door Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands.

Er moet alleen wel een miljoen euro worden gevonden om dat voor elkaar te krijgen. Haarlem heeft dat geld niet, of doet net alsof, zodat een heus Comité van Aanbeveling is geformeerd om de druk op de ketel te houden. En laat daar nou ook Richard Krajicek op staan!

Plus Hans Dijkstal van de VVD. Plus Marcella Mesker, tegenwoordig tenniscommentator. Plus nog een heleboel mensen uit de hogere regionen der samenleving, dus dat komt wel goed.

Krajicek pakte het boek van De Bondt aan, net als het racket en de bal van het Real Tennis. Hij liet zich naar buiten voeren door de auteur om een uitgebreid historisch verhaal aan te horen over Real Tennis in Huis ter Kleef en hoe dat ging en waarom het goed was als dat weer opnieuw zou kunnen.

Roger Federer heeft al met veel plezier een potje Real Tennis gespeeld. Krajick nog niet, maar dat komt er ooit misschien wel eens van. En dan wint hij vast wel weer wat.

Richard Krajicek. Onthoud die naam!