In 2005 was Marije Randewijk van de Volkskrant de beste sportjournalist van het jaar. Dit oordeel werd uitgesproken door Hard Gras, voetbaltijdschrift voor lezers. En nu is de volgende ronde aangekondigd voor een opvolger van Randewijk. In de deskundige jury zitten twee mensen, die zelf ook een prijs(je) hebben gepakt afgelopen jaar: Peter Ouwerkerk en Hugo Borst. Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk zijn de andere twee juryleden.

In een brief en via internet roept Hard Gras de sportredacties op om publicaties in te sturen, die tussen 1 september 2005 en 15 oktober 2006 zijn gemaakt. Dat betekent dat sportjournalisten die dit jaar nog niets hebben gepresteerd nog een paar weken de tijd hebben om iets briljants te maken.

Verder staat in de oproep: ‘Dit kan een artikel zijn, een artikelenreeks, een column of een serie columns. Interviews, reportages, profielen, wedstrijdverslagen: alle journalistieke genres doen mee. En belangrijk: we honoreren niet alleen voetbalverhalen, de Hard Gras Prijs voor Sportjournalistiek bekroont sportjournalistiek in de breedste zin.’

Dat bleek vorig jaar al, want het winnende artikel van Randewijk ging over wielrennen.

Uiterlijk 1 november moeten de publicaties zijn ingestuurd, waarna op 20 november de nominaties worden bekendgemaakt. En op 27 november weten we wie de winnaar is van 2006. Erg goed initiatief trouwens, want dat hadden we nog niet gezegd.

Eén verzoek nog voor de mensen van de Hard Gras-prijs: graag willen we de winnaar alvast uitnodigen voor de uitreiking van de Nico Scheepmaker Beker van volgend jaar. Afgelopen jaar leverde Marije Randewijk een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst met een gesproken column. Mag dat in 2007 opnieuw?

Want ook aan de volgende editie van de Nico Scheepmaker Beker wordt namelijk gewerkt. Daarover later meer hier.

Gerelateerde artikelen

Sportboek goed antwoord op vervlakking

Marije Randewijk is de beste

Peter pakt prijs

Nico Scheepmaker Bekertje voor Hugo Borst

De complete uitslag van de Nico Scheepmaker Beker