De plaquette van de legendarische sportverslaggever Han Hollander is na vijf maanden terug in het Olympisch Stadion Amsterdam. Het kunstwerk heeft die tijd in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle gehangen voor een tentoonstelling over sport in deze provincie. Het was voor de eerste keer in een halve eeuw dat het was verdwenen uit het Stadion.

De plaquette is in 1956 onthuld in het Stadion ter herinnering aan het feit dat Hollander, afkomstig uit Deventer, de eerste was die rechtstreeks op de radio een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal versloeg. Deze week is het kunstwerk dus eindelijk teruggekeerd.

De stem van Hollander stond in de jaren dertig gelijk aan de successen (en teleurstellingen) van het Nederlands Elftal. Op 11 maart 1928 voetbalde Nederland tegen België zijn jaarlijkse derby, die live op de radio was te volgen. Het was nooit eerder voorgekomen dat mensen thuis de wedstrijd konden volgen, alhoewel Hollander toch eigenlijk niet de eerste was die een voetbalfragment op de radio bracht. Dat wordt misschien lastig, maar in een artikel over sportgeschiedenis zijn we graag compleet.

Echt de eerste was Willem Vogt, net als Hollander van de AVRO, maar die versloeg niet een hele wedstrijd en al helemaal niet om thuis te volgen. Op 12 juni 1927 werd namelijk Denemarken-Nederland gespeeld. Op de radio verklaarde die dag compleet onverwacht een onbekende mannenstem dat hij een telegram van de hoofdconsul van de Voetbalbond had ontvangen en dat bondsofficial Herberts om de vijf minuten voor de microfoon zou spreken.

"Hilversum zal voor doorzending zorgdragen en dan, zo nodig, de Hawaianmuziek stopzetten," aldus de stem. En er volgde een mysterieus verslag in een soort mengelmoes van Deens, Boerenfries en Noordduits. Die stem was niet van die bondsofficial, van Herberts, maar van Vogt. Hij leverde die dag een bijdrage aan een experimentele radio-uitzending.

'Als experiment was het toch wel aardig,' schreef sportjournalist A. van Emmenes, 'en het was in ieder geval al een heel ding dat we vóór vier uur de uitslag al wisten.' Vogt is daarmee dus officieel de eerste Nederlandse radiosportjournalist geweest, maar wel met een experimentele uitzending. En het verslag van Hollander was echt. Daarmee is het verschil hopelijk verklaard.

Hoe dan ook: de plaquette Hollander is terug op de plek waar hij hoort. Die zal deze week worden teruggebracht naar de Radiokamer boven de hoofdingang van het Stadion. Daar hangt hij al tientallen jaren en daar zal hij ook terugkeren.

Gerelateerde artikelen

De Tien van 1934

Op stap met Han Hollander

Echte helden in Zwolle

Han Hollander was niet de eerste