Een beroemde wedstrijd uit de geschiedenis van Feyenoord is in 1965 voor de Europa Cup 1 tegen het Real Madrid van Ferenc Puskas – dezelfde Puskas die nu met spoed is opgenomen. De Hongaar was toen de grote vedette van Real, het beste team ter wereld. Grappig genoeg was hij ook bevriend met de Nederlandse sportfotograaf Guus de Jong, die altijd een kneepje in de wang (foto!) kreeg van de Hongaar. Samen met Puskas’ directe tegenstander Piet Fransen kijkt Harry Walstra nu op het Sportgeschiedenis Weblog terug naar de wedstrijd, die ontaarde in een vechtpartij. Het staat hier

Piet Fransen (1936), voor de niet-ingewijden, is een legendarische Groningse voetballer. Op zijn vijftiende debuteerde hij in het eerste van Velocitas - tweede divisie. Op twintigjarige leeftijd vertrok de jonge aanvaller naar eredivisionist GVAV uit Groningen. Hij ontwikkelde zich tot een tactisch sterke middenvelder met een goede techniek en een enorme inzet. Landskampioen Feyenoord wilde in de zomer van 1965 juist zo’n speler hebben en dus vertrok hij naar Rotterdam.

En juist in dat jaar deden de Rotterdammers mee aan de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. Met Puskas, die aan de Groninger werd gekoppeld. Fransen: “Puskas scoorde 0-1 maar daarna kwam hij niet in het stuk voor, want ik speelde hem volledig uit de wedstrijd.”

Maar toen werd Coen Moulijn neergehaald, waarop heel Feyenoord zich op de dader stortte en de achtervolging werd ingezet. Hoe dat ging vertelt Fransen dus hier.