Op de slotdag van de Olympische Spelen van 1972 in München – 11 september! - is op het laatste moment afgezien van het neerschieten van een onbekend vliegtuig, dat onderweg leek te zijn naar het Olympisch Stadion. Dat schrijft loglega Micha Peters, die zich baseert op een boek van Georg Leber, in 1972 Duits minister van Defensie. Leber vreesde een terroristische aanval op de slotceremonie met 70.000 toeschouwers. Trouwens, over terreur op die Spelen is na een boek en een film vanavond ook een documentaire hierover te zien.

Nog geen week na de gijzeling van Israëlische sporters wilde de Duitse organisatie niet opnieuw onvoorbereid zijn op een daad van terreur. Zowel Israël als West-Duitsland hadden ondanks waarschuwingen voor een Palestijnse gijzelingsactie niets gedaan om hiertegen iets te doen. Op die 11e september 1972 wilde de organisatie dus niet opnieuw worden verrast door iets vergelijkbaars.

De connectie tussen 11 september en een terreurdaad met een vliegtuig was dus bijna al in 1972 gemaakt, in plaats van 2001. Die dag waren veiligheidsadviseurs van de Olympische Spelen in München in spoedoverleg na geruchten over een dreigende aanslag op de slotceremonie. Die berichten werden uiterst serieus genomen na de eerdere gijzeling van een groep Israëlische sporters door de Palestijnse groepering De Zwarte September.

s Avonds rond acht uur ontving Leber een politiebericht dat in Stuttgart een vliegtuig was gekaapt. Er bestond een vermoeden dat het toestel naar München vloog om boven het Olympisch Stadion bommen af te werpen. Vanuit München kwam het verzoek om de luchtmacht te alarmeren. Twee jachtvliegtuigen vertrokken daarop richting Olympisch Stadion. Ook werd het gehele luchtruim rond het stadion afgeschermd.

Ondertussen kwam het ongeïdentificeerde vliegtuig steeds dichter in de buurt van het Olympisch Stadion. Stadionspeaker Hans-Jochen Vogel was reeds op de hoogte gesteld van de crisissituatie, maar besloot de mensen in het stadion niet op de hoogte te brengen van de situatie om massahysterie te voorkomen.

Het vliegtuig was inmiddels zo dicht genaderd dat Leber binnen twee à drie minuten een beslissing moest nemen over al dan niet neerhalen. Juist op dat moment kwam het bericht binnen dat het object een verdwaald Fins passagierstoestel was. De radar van het toestel was een tijd buiten werking geweest en daardoor was de bemanning de weg kwijt geraakt. Het vliegtuig kreeg daarop toestemming te landen op het vliegveld München-Reim.

Gerelateerde berichten

Terreurdreiging op 11 september 1972 tijdens Olympische Spelen

Situatie 21

Israël nalatig in aanloop olympische gijzeling

Nieuw boek over olympisch gijzelingsdrama 1972

ET in Israël