De horror! Ajax en Feyenoord zijn ooit begonnen met voetballen op oude lijkenvelden. Deze gedachte ontstond omdat loglega Wout Visser dit weekend met feitjes en weetjes over Feyenoord kwam – onder meer de geschiedenis van het eerste terrein van deze club. “In de achttiende eeuw werden er lijken op verbrand.” Maar goed: Rembrandt schilderde enge dingen op de plek waar ruim twee eeuwen later Ajax zou beginnen: het galgen- en executieveld.

In feite voetbalden de opa’s van onze opa’s op de resten van het tuig en de zieken, die Amsterdam en Rotterdam de stad uitgooiden en het liefst zo snel mogelijk doodmaakten. Zo iets doe je niet midden in de stad, maar als het kan buiten beeld van het dagelijkse leven en indien mogelijk aan de andere kant van de rivier. Door zowel Amsterdam als Rotterdam loopt een rivier, dus dat kwam mooi uit.

Wout Visser schrijft in zijn log over Feyenoord: ‘In het jaar 1589 lag het eilandje Fijenoort in de zompige delta van de Maas. De vroedschap van de stad Rotterdam besloot het te kopen, want het was belangrijk voor de waterhuishouding van de stad. In de achttiende eeuw werden er lijken op verbrand, en in de eerste helft van de negentiende eeuw werd Fijenoort opgeslokt door de zich snel uitbreidende industrie - met name de scheepsbouw.’

Geen nieuwe informatie overigens, want die stadsgeschiedenis is reeds lang opgetekend. Toch zijn er altijd Ajax-fans, die dit leuk vinden. Feyenoord is begonnen op een plek vol dood en ellende. Zie je wel!

Nou, qua geschiedenis eindigt deze klassieker in gelijk spel. Ook in Amsterdam-Noord was een galgenveld, waar onder meer Rembrandt – wanneer houdt zijn jaar trouwens eens op? – graag vertoefde om de omgeving te schilderen. En laat dat nou net die plek zijn waar het piepjonge Ajax is begonnen met voetballen. Op nota bene de Middenweg!

Het is misschien een onbekende geschiedenis, maar het is wel gebeurd. Ajax zette net als Feyenoord de eerste schreden op een plek waar ooit heel veel mensen zijn doodgegaan of verbrand.

Nog een prettige zondag verder.