De makers van de spellingsgids Het Witte Boekje zullen zich vast niet hebben gerealiseerd dat de presentatie van hun werk in Nieuwspoort dezelfde plek was als waar de voetbalbond in 1889 werd opgericht. Maar ook voor een sporthistoricus was het boeiend bij dit spellingsfeest te zijn (“Staat en spelling moeten worden gescheiden”), want met eigen ogen vond ik het woord panenka in de lijst, net als Suriprofs en Johan Cruijff. Er is nota bene naar ons geluisterd! Dat is wel even wennen, hoor.

Het Witte Boekje en de witte spelling zijn een reactie op Het Groene Boekje, dat sinds 1 augustus officieel is. Allemaal gedonder over tussen-n-en en tussen-s-en en de makers van het Witte Boekje zijn daarom nu met een alternatief gekomen, dat de Groenen uit de markt moet drukken. Een soort van collega van mij – een taalhistoricus - bracht het meningsverschil onder woorden in de oneliner (witte en groene spelling!) van de week: “Staat en spelling moeten van elkaar worden gescheiden.”

Hoe dan ook: op 14 juni stond hier een pleidooi voor het opnemen van begrippen als Suriprofs, Johan Cruijff, Eddy Merckx en de panenka. En jawel hoor: na de persconferentie bladerde deze sporthistoricus verheugd door het Witte Boekje en vond ze allemaal terug.

Eerlijkheidshalve moet hierbij worden vermeld dat zo’n begrip in het Witte Boekje verschijnt als er onduidelijkheid bestaat over de correcte spelling hiervan. Cruijff, Cruyff, Suri Profs, Suriprofs, suriprofs of Suri profs – da’s de vraag. En het antwoord is in een eerste druk van 15.000 exemplaren nu over de Nederlandstalige boekhandels verspreid.

Maar toch, mijnheren Cruijff, Merckx en Panenka: u staat allemaal in een Nederlandse woordenlijst. En in dit land besta je pas officieel als je in nota’s, notulen of notenapparaten bent opgenomen. Ik besta dus niet, want Jurryt vinden we nergens in een woordenlijst terug. En sporthistoricus ook niet. Maar taalhistoricus ook niet, en die zat toch echt voor me vanmiddag.

Dat van die panenka is toch wel heel erg leuk, want precies dertig jaar nadat de Tsjech Antonin Panenka zijn land met een bijzondere strafschop aan de Europese titel hielp, staat het in het Witte Boekje. En daarom stel ik nu een zin voor, die opgenomen dient te worden in het Groot Wit Dictee:

Antonin Panenka besliste met een panenka de WK-finale tegen de Suriprofs van coach Johan Cruijff, waarna hij zijn recettes doneerde aan de Johan Cruyff Foundation.

Lees het Witte Boekje er maar op na: het klopt!

Gerelateerde artikelen

Presentatie Witte Boekje

Het Kleurrijk Elftal

Abject, schandalig en infaam

Suriprofs en Johan Cruijff in het Witte Boekje