We naderen het einde van de serie over de Olympische Spelen van 1936, die exact zeventig jaar geleden in Berlijn waren – de Nazi-Spelen. Achter de legendarische Jesse Owens was de Nederlandse atleet Tinus Osendarp de blikvanger. Achter twee zwarte Amerikanen won hij op zowel de 100 als de 200 meter de bronzen medaille. Hij hield er zijn bijnaam De snelste blanke ter wereld aan over. In de oorlog ging het echter mis met deze atleet. Foto’s erbij?

Osendarp behoorde in de jaren dertig van de vorige eeuw tot de internationale sprintelite. Nederland was in die tijd gezegend met een extreem talentvolle generatie atleten. In 1936 won hij dus twee keer brons.

Toen hij na de Spelen van 1936 met het vliegtuig op Schiphol landde, grapte hij in een AVRO-microfoon dat alleen de KLM sneller dan hij was. Twee jaar later pakte hij twee Europese titels.

Maar zijn goede naam werd tijdens de oorlog definitief verspeeld door zijn medewerking met de Duitse bezetters. Hij werd lid van de NSB en de Germaanse SS. In de zomer van 2005 deed het Nationaal Rijksarchief in Den Haag op verzoek van de KNAU onderzoek naar het oorlogsverleden van Osendarp. In strafdossier CABR 69991 van het Bijzonder Gerechtshof staat dat hij op 31 juli 1941 bij de NSB kwam en in oktober 1943 bij de Germaanse SS. Na de oorlog is hij hiervoor veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf na een eis van vijftien jaar. Hij heeft deze straf niet helemaal hoeven uit te zitten. In alle eenzaamheid is hij in 2002 overleden.

Gerelateerde artikelen

Song Kee-Chung en de marathon

Jesse Owens en Adolf Hitler

De meest bizarre olympische zege ooit

Hitlergroet op de Olympische Spelen

Het dossier van de Olympische Spelen van 1936

De misverstanden rond Jesse Owens

EK Atletiek

De snelste blanke

Nieuwe aanwinst museum van de posters