Oh boy oh boy oh boy! Nog maar een week wachten en dan is de uitgave van het Witte Boekje, de alternatieve spellingsgids. En dan wordt duidelijk of sportbegrippen als Suriprofs en Johan Cruijff hierin worden opgenomen, wat niet is gebeurd in het Groene Boekje. Kijk, het woord sport is tenslotte al van 1847 en dus is er extra reden voor meer sportbegrippen. Trouwens: De dikke Van Dale heeft nog steeds niet gezegd waarom de F-side agressief en vandalistisch is.

Het pleidooi hier twee maanden geleden om onder meer de Suriprofs op te nemen in het Witte Boekje is bij deze voetballers goed gevallen. Over een week weten we zeker of dit is gebeurd – net als met Cruijff, Merckx en panenka – alhoewel er drukproeven van het Witte Boekje zouden zijn waarop deze begrippen staan vermeld. Zouden zijn, want zeker weten doe ik het natuurlijk niet.

Maar vanuit de inner circles binnenkringen van Neerlandici heb ik gehoord dat het zeeeeeeeeeeer aannemelijk is dat de Suriprofs in dat Witte Boekie komen. Maar dan komt dat volgende week natuurlijk hier-o te staan.

Waarbij ik nog wens op te merken dat een begrip in het Witte Boekje komt wegens eventuele spellingsproblemen en niet omdat het een nieuw woord hoeft te zijn. Want is het Suriprofs, Suri Profs of Suri-Profs? Ja, wij hier-o weten het al, maar de rest van dit land nog niet.

De zwijgende Van Dale

En dan nog de F-side, die door het woordenboek Van Dale is omschreven als de ‘de agressieve en vandalistische supporters van Ajax’. Vorige maand werd hierover bericht hier-o, maar de gevraagde reactie van Van Dale is nog steeds uitgebleven. Bestaat er nu ook al een vocabulaire komkommertijd? Kom op, Van Dale, wij willen antwoord!

Later op dit log hier-o dus ongetwijfeld meer over sport en de Nederlandse taal. We keep you informed. We houden je op de hoogte.

Gerelateerde artikelen

Van Dale zegt: F-side is agressief en vandalistisch

Suriprofs en Cruijff in het Witte Boekje

Sporttaal op de BBC

Het woord sport

Een man, een woord

Het woord soccer