Vorige maand werd het al bekend en nu is het ook gebeurd: in het Amsterdams Historisch Museum is donderdagmiddag een tentoonstelling geopend over Ajax en met name zijn supporters. Want, zoals clubvoorzitter John Jaakke zei: “Ajax en Amsterdam horen bij elkaar, zijn één.” Foto’s erbij?

“Ajax is van Amsterdam en hoort dus thuis in het Amsterdams Historisch Museum”, sprak John Jaakke, clubvoorzitter. Schrijver Menno Pot van onder meer het boek Vak 127 kreeg ook het woord. “Het verleden moeten we hier koesteren, de toekomst op Sportcomplex de Toekomst en in het heden van Ajax krijg ik steeds meer vertrouwen.”

Waarop Frank de Boer de eer had om met een symbolische handeling de opening te verrichten. Hij plaatste heel voorzichtig een replica van de Wereld Beker van 1995 op de goede plek en toen was de tentoonstelling open.

Sluiten we af met een plechtig persberichtmoment van het museum:

[Begin persberichtmoment] We kijken door de ogen van drie generaties supporters. Bezoekers zien en horen de supporters spreken over hun club en zien de voorwerpen die de supporters met veel liefde en geduld verzameld hebben. Zo tonen we bijvoorbeeld een Delfts blauw bord dat supporter Wim kreeg bij zijn veertigjarig jubileum bij Ajax, een etui en studieagenda, volgeschreven met Ajax, een baksteen en hekpunten van stadion de Meer en een miniatuur Wereld Beker, waarnaar supporter Peter acht jaar lang op zoek was. [Einde persberichtmoment]

En die miniatuur Wereld Beker is nu dus door De Boer met handschoentjes aangepakt en in de tentoonstelling geplaatst. Het is allemaal te zien tot eind 2007.