Donderdag is het 20 juli en dan is het precies zeventig jaar geleden dat voor de eerste keer een olympische fakkeltocht werd gehouden van Olympia naar de stad van de Olympische Spelen. Even rekenen: op 20 juli 1936 dus begon dit olympische ritueel bij de eerste fakkelloper met de naam Constantin Kondylis. Ruim 3.000 lopers later was het vuur in Berlijn, waar het op 1 augustus vele hakenkruizen passeerde. Voor het gemak start het Sportgeschiedenis Weblog de komende tijd een serie over de roerige geschiedenis van deze fakkelloop. Met veel unieke foto’s, zoals het hoort.

Constantin Kondylis uit Olympia was dus de eerste loper met de toorts. Het was op 20 juli 1936 precies 12 uur in de middag en 3.330 lopers later kwam de Duitse atleet Fritz Schilgen hiermee het Olympisch Stadion in Berlijn binnengelopen.

De fakkeltocht is wellicht de beroemdste traditie geworden van de olympische beweging. Enkele maanden voor aanvang van de Olympische Spelen wordt in Olympia het vuur ontstoken door middel van de zon – mits aanwezig die dag. Vanaf daar wordt stad en land doorkruist richting het stadion, waar het vuur zal branden. En in 2008 komt het vuur misschien opnieuw naar Amsterdam op weg naar Beijing.

Veel artikelen de komende tijd dus over dit vuur, want twee jaar geleden stortte ik me al in dit onderwerp in samenwerking met bijna-naamgenoot Jorrit Brenninkmeijer. Voor het VPRO-radioprogramma OVT maakten we een documentaire hierover (luisteren doen we hier) en verbleven daarvoor een kleine week in Olympia, in het hol van het vuur dus.

Er zullen verhalen komen over de rel van 1984 tussen de communistische burgemeester van Olympia en de Amerikaanse organisatie van de Spelen, hoe in Olympia elk aandenken aan de eerste loper van 1936 uit het straatbeeld is verbannen, hoe diezelfde loper ontsnapte aan een executiepeloton, de ruzie van 1948 over filmopnames van het vuur, het paralympische vuur, enzovoort. En natuurlijk Amsterdam 1928, waar al wel het vuur brandde, maar waaraan nog geen fakkeltocht verbonden was.