Het is hoogtij voor Professor Penalty, ofwel Gyuri Vergouw. De Duitsers doen nog steeds mee dankzij die beroemde laatste minuten en er zijn veel strafschoppen op het WK. Vroeger hadden we nog het Boekje van Jan Reker om te weten hoe iemand een penalty nam, maar nu niet meer. Want deze studie van 1.500 tot 2.000 (!) penaltynemers is verbrand.

Hans van Breukelen stopte dankzij het Boekje van Reker een Russische penalty in de EK-finale van 1988. Daarin stond precies wat de favoriete hoek was van potentiële tegenstanders. In 2004 had Reker echter schokkend nieuws: tegen het Eindhovens Dagblad zei hij al zijn kennis te hebben gevoerd aan het haardvuur. En dat is sneu, want Van Breukelen wist in 1988 door dat boekje in welke hoek de bal zou verdwijnen.

Zo zei Reker het tegen het Eindhovens Dagblad: “Ik heb een kaartenbak aangelegd, waarin de gegevens per land en club waren geordend. Per speler had ik een kaart. Ik haalde mijn informatie ook van tv. Thuis liet ik altijd twee video’s meedraaien. Op een gegeven moment had ik vier bakken met gegevens van 1500 tot tweeduizend voetballers. Mijn zogenaamde boekje was dus helemaal geen boekje, maar een kaartenbak.”

En dan komt het slechte nieuws: “In 1995 moest ik, vanwege rugproblemen, noodgedwongen mijn trainersloopbaan beëindigen. Ik was zo teleurgesteld dat ik, bij onze verhuizing naar Zandoerle, alles heb opgeruimd. De kaarten zijn dus in de open haard verdwenen.“

Verdwenen! Het boekje van Reker! Gyuri: neem jij het even over?