De redactie van /Geschiedenis - het historische themakanaal van de Publieke Omroep - heeft het complete beeldverslag teruggevonden van het oranjedebuut van Johan Cruijff op 7 september 1966 tegen Hongarije in De Kuip in Rotterdam. Vanaf zaterdag 24 juni is de complete wedstrijd elke avond om 20.00 uur te zien op dit historische themakanaal. Ook kan de wedstrijd on demand op elk gewenst tijdstip bekeken worden. De eerste stilstaande beelden hieruit staan nu al op het Weblog over Sportgeschiedenis.

Het moment is even onopvallend als subtiel. In een kluwen van spelers ligt Daan Schrijvers hevig trekkend met zijn been op de grond. Als verzorger Pierre van den Akker hem weer heeft opgelapt, stapt Johan Cruijff het beeld binnen. Als een basketballer loopt hij stuiterend met de bal naar de scheidsrechter.

Op het moment dat van rechts Piet Keizer het beeld binnenloopt, duwt Cruijff de bal in de handen van de referee en maant hem met gebaren om het spel snel voort te zetten met de noodzakelijke scheidsrechterbal. Geïmponeerd door de opdringerige jongeling neemt de Noorse arbiter Nielsen de bal in ontvangst en laat hem alweer vallen nog voordat een Hongaarse tegenstander zich bij de bal gemeld heeft.

Piet Keizer neemt de vallende bal simpel aan en passt hem direct door naar Cruijff, die dit buitenkansje blijkbaar heeft voorzien. Keizer spurt door de Hongaarse defensie en krijgt de bal in een perfect één-tweetje terug van Cruijff. Helaas laat Keizer de bal van zijn voet springen en vergaat de kans in vergetelheid.

Volgens voetbalhistorici is het Oranjedebuut van de dan 19-jarige Johan Cruijff op 7 september 1966 tegen Hongarije een keerpunt in de voetbalgeschiedenis. Met de aftrap van de nieuwe midvoor van het Nederlands elftal werd een voor de mens Cruijff weliswaar kleine, maar voor de voetballende mensheid immense stap gezet in de ontwikkeling van het populairste spelletje op de aardbol. Wie het gezien heeft -als één van de 65.000 toeschouwers in de Kuip of als één van vele miljoenen voor de tv- was bewust of onbewust tussen acht en kwart voor tien ’s avonds getuige van de geboorte van het moderne Nederlandse totaalvoetbal.

Vanaf zaterdag dus te zien op /Geschiedenis en beleef die geboorte zo opnieuw.