In de Marathonpoort in het Olympisch Stadion is de Wall of Fame onthuld met daarop de namen van de Nederlandse winnaars van olympisch goud in Turijn. Op deze Wall staan alle bezitters van olympisch goud sinds 1896 vermeld. Sinds dinsdag zijn er dus drie namen bij: Ireen Wüst, Marianne Timmer en Bob de Jong.

Voor Timmer is het de tweede keer dat ze hierin is opgenomen, maar voor de andere twee is het een nieuwe ervaring. Voorzitter Erica Terpstra van NOC*NSF verrichte de plechtigheid in aanwezigheid van Timmer, Wüst en de ouders van De Jong.

Na elke Olympische Spelen wordt de Wall of Fame bijgewerkt, mits er natuurlijk een Nederlander is geweest die goud heeft gewonnen. In 1900, in Parijs, werd voor de eerste keer een eerste plaats behaald. Kampioenen waren de roeiers François Brandt en Roelof Klein. Ook zat er nog een Frans jongetje in de boot als stuurman, maar zijn naam is nooit meer achterhaald.

Zo’n 200 gouden medailles verder heeft nu het gouden drietal van Turijn zijn eerbetoon gekregen in de Marathonpoort. De Wall of Fame is dagelijks geopend van 11 tot 17 uur (behalve maandag) en is voor iedereen gratis te bezichtigen. In één klap kan iemand zo alle Nederlandse winnaars van olympisch goud dus zien, van 1900 tot en met 2006.

In dezelfde Marathonpoort is tevens de ingang van de Olympic Experience, het enige museum met een middenstip. Ook deze is dagelijks geopend van 11 tot 17 uur – ‘s maandags uitgezonderd.