Een jaar of zes geleden ontving ik een fax van het Nationaal Archief uit Den Haag, waarin stond dat de archieven van de KNVB vanaf dat moment voor iedereen waren in te zien. Met onder meer van alles over het WK van 1974 en nog heel veel andere spannende en leuke dingen over het Nederlandse voetbal. Het ligt er gewoon, zomaar voor het grijpen en dus ging ik meteen naar Den Haag om mijn collega sportjournalisten voor te zijn. Want iedereen wil tenslotte alles weten over dat WK, waar Nederland de finale zou verliezen. Maar tot mijn verbazing was ik helemaal alleen en de dag erna ook. Ik kon rustig aan het werk. Met rode oren van opwinding, want wat ik allemaal onder ogen kreeg…

Zo las ik een brief uit 1974 van vlak voor het WK. Dit was geschreven door de voorzitter van de KNVB en bedoeld voor zijn Duitse collega. De KNVB schreef aanwijzingen te hebben voor een ontvoering van Johan Cruijff of één van zijn familieleden door Arabische terroristen. Het was meteen alarm in West-Duitsland: een groot aantal maatregelen werd genomen om de veiligheid van Oranje extra te garanderen. Er werden twee Arabische personeelsleden in het Nederlandse hotel meteen ontslagen. Waarom? Omdat ze Arabisch waren.

Verder veranderde Het Waldhotel in Hiltrup, waar Oranje was gehuisvest, in een complete vesting. Alle spelers werden op de bovenste etages geplaatst, zodat ze werden geïsoleerd van eventuele binnendringers. Die kregen eigenlijk al geen kans, want zonder toestemming mocht niemand in contact komen met de internationals - de spelersvrouwen niet uitgezonderd. Ook werden alle inkomende telefoongesprekken opgenomen en afgeluisterd. De beroemde telefoongesprekken tussen Cruijff en zijn vrouw na de zwembadaffaire zouden dus nog op band kunnen staan.

Ook de buschauffeur hielp mee: hij werkte voor het leger. De bus kwam stipt enkele minuten vóór vertrek aan en werd na gebruik geparkeerd in een hermetisch afgesloten politiegarage. ‘Uitzonderingen hierop kunnen niet worden getolereerd,’ aldus de KNVB.

Achter de schermen is er veel gebeurd, zelfs drie bommeldingen bij het hotel, maar die werden niet serieus genomen. Iets wat de spelers trouwens nooit is verteld.