De Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers NVOD heeft vandaag in het Olympisch Stadion een opvallende reünie. Het betreft namelijk sporters, die niet naar de Olympische Spelen van 1956 gingen. Op dezelfde dag is ook de onthulling van de nieuwe Wall of Fame met daarop de namen van het gouden drietal van Turijn 2006. Foto’s van 1956 erbij?

Precies een halve eeuw geleden, in 1956 dus, stond een groot aantal Nederlandse sporters klaar om naar de Olympische Spelen in Melbourne te gaan. Maar dat ging niet door, omdat op het laatste moment het NOC zich terugtrok uit protest tegen de Russische inval in Hongarije vlak voor die Spelen. Zonder overleg met de sporters was vier jaar voorbereiding in één keer vervlogen.

In het Olympisch Stadion zullen de (niet-)deelnemers onder meer luisteren naar een verhaal van Ad van Liempt van NPS-programma Andere Tijden. In 2000 zond dit een documentaire uit over die boycot.

De bijeenkomst is trouwens besloten en dus niet voor iedereen toegankelijk. Maar op NU.nl volgt natuurlijk deze week nog een verslag hiervan. De Wall of Fame is vanaf woensdag elke dag te zien van 11 tot 17 uur (maandag niet) in de Marathonpoort aan de voorzijde van het Olympisch Stadion. Kost niets.