We weten dat Franz Beckenbauer de architect van dit WK Voetbal is en daarmee de belangrijkste persoon ooit uit de geschiedenis van dit toernooi. In 1974 werd hij namelijk wereldkampioen als speler, in 1990 als bondscoach en is nu de grote organisator. Maar Der Kaiser staat wel voor altijd in het krijt bij Charles Dampsey uit Nieuw-Zeeland.

Opvallend is dat de hoogtepunten van Beckenbauer in perioden van zestien jaar komen. Van 1974 naar 1990 is het tenslotte zestien jaar en vanaf 1990 naar nu opnieuw. Wat zou Der Kaiser van plan zijn in 2022?

Maar goed: Beckenbauer moet voor altijd Charles Dampsey uit Nieuw-Zeeland dankbaar zijn, want die heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat deze zomer in Duitsland wordt gespeeld en niet in Zuid-Afrika. Daarvoor moeten we even terug naar juli 2000, toen de leden van de FIFA bepaalden waar het WK van 2006 zou worden georganiseerd. En Zuid-Afrika werd door iedereen genoemd als de grote kanshebber, omdat Afrika nog nooit een WK Voetbal heeft mogen organiseren én nog nooit een Olympische Spelen. Aan deze onrechtvaardigheid moest in juli 2000 een einde worden gemaakt. Maar ja, toen moest er nog gestemd worden.

Dempsey vertegenwoordigde Oceanië en zou op voorhand Zuid-Afrika steunen. Maar opeens onthield hij zich van stem, waardoor Duitsland volkomen onverwacht met de buit naar huis ging. Volgens eigen zeggen na bedreigingen van ‘een’ voetbalbond. Welke wilde hij niet zeggen, maar zijn dochter, óók voetbalbobo, verklaarde dat de UEFA de nodige druk had uitgeoefend. Waarna Dempsey van mening veranderde en zo Zuid-Afrika de WK van 2006 ontnam. Over vier jaar is deze trouwens alsnog daar, dus met vertraging komt het alsnog goed.

Nou ja, en wat dan nog? Wel, het scheelt Zuid-Afrika bijna drie miljard euro aan extra inkomsten en 159.000 nieuwe banen. Want volgens een internationaal accountantsbureau zou het land dat hebben overgehouden aan het WK.

In 2010 gebeurt dit dus alsnog en het lijkt me heel sterk als mijnheer Dempsey als eregast zal worden uitgenodigd. Want wilt u met iemand praten die u zojuist drie miljard door de neus heeft geboord?