De volgende ronde is binnen voor Oranje! Net als bijvoorbeeld in 1978, toen Nederland met verschrikkelijk veel pijn en moeite de groepsfase overleefde om uiteindelijk de finale te verliezen van de zwangere voetballers van Argentinië. Maar alleen al de kwalificatie voor de volgende ronde leverde de KNVB toen honderdduizend dollar op, die de bondsbestuurders dezelfde dag trouwens door een stommiteit meteen bijna weer waren kwijtgeraakt.

Dit verhaal staat in het boek ‘Een Vuile Oorlog’ van Meindert van der Kaaij uit 1998. Het is een bijzonder goed geschreven werk met erg veel leuke informatie – een echte aanrader dus. Van der Kaaij schrijft onder meer over het halen van die tweede ronde.

Zoals gezegd verdiende de KNVB daar honderdduizend dollar mee, om daarmee de extra kosten voor vervoer en hotel te kunnen betalen. De FIFA zei meteen dat het verstandig was om dat geld meteen op te halen, omdat de Argentijnse organisatie zo slecht en corrupt was. Grote kans dat die centen na afloop van het WK allang waren verdwenen. En dus gingen de KNVB-ers Meuleman, Hogewoning en dokter Kessel meteen met de taxi langs de organisatie.

Ze kregen tot hun eigen verbijstering meteen het geld mee, maar dan wel cash. Ze stopten de enorme stapel bankbiljetten in een voetbaltas, en stapten vermoedelijk wat onzeker naar buiten. Eén beroving en al het geld zou weg zijn. Ze sprongen daarom snel weer in de taxi, en reden nog even naar een andere bestemming om daar nog iets te regelen. De tas bleef in de taxi staan...

Even later zei de chauffeur dat hij stond fout geparkeerd en dat hij daarom even een half uurtje weg was. “Is goed”, zeiden de KNVB-ers dromerig, totdat iemand bedacht dat die tas nog in de taxi stond. Maar de chauffeur was weg en nu was het hopen op de terugkeer van de taxi. Er braken zenuwslopende minuten aan.

Een half uur later keerde de taxi gelukkig weer terug en lag alles er nog in – ook het geld. Hoeveel dollars de KNVB dit jaar heeft verdiend met de volgende ronde weet ik niet, maar let alsjeblieft wat beter op het geld!