De wedstrijden tussen Nederland en Duitsland kennen we als beladen en vol emotie en geschiedenis. Zoals Rinus Michels zou hebben gezegd: “Voetbal is oorlog”. Wat hij trouwens nooit heeft gezegd, want in 1971 werd hij door het Algemeen Dagblad geïnterviewd: “Topvoetbal is net zoiets als oorlog.” En dat is net iets anders, maar goed. Voetbaltwisten dus en er zijn twee landen, die ook oorlog tegen elkaar hebben gevoerd buiten het veld. Alles over de Hand van God.

Hun wedstrijden tegen elkaar zijn altijd bijzonder beladen door de beroemde ‘Hand van God’ van Maradona in 1986, maar eigenlijk begon de ellende al in 1966 op het WK in Engeland. Het was de kwartfinale op Wembley tussen deze twee, die ontaarde in één van de grootste dieptepunten van het WK Voetbal. De Argentijnse aanvoerder Antonio Rattin was ontzettend vervelend en zeurde ook de hele tijd tegen de scheidsrechter. Rattin werd daarop van het veld gestuurd.

Maar de aanvoerder weigerde het veld te verlaten en heeft zelfs op het veld gespuugd. De Engelse toeschouwers waren woedend dat iemand het heilige gras zo mishandelde. Tien minuten lang werd er niet gevoetbald en het leek er even op dat alle Argentijnen naar de kleedkamer zouden stappen. Er moesten uiteindelijk agenten op het veld komen om Rattin heen te zenden. Uiteindelijk werd het 1-0 voor de Engelsen, maar bij thuiskomst werden de Argentijnen als helden binnengehaald.

In 1982 werd dit conflict een echte oorlog rond de Falkland-eilanden voor de Argentijnse kust, die 900 mensen het levens kostte. Weer vier jaar later speelden Engeland en Argentinië op het WK, en sloeg Maradona de bal met de hand in het goal. Het stond weer gelijk, maar gelukkig vielen er door die wedstrijd heel wat minder doden dan in 1982.