Als je niet weet wat je zondagmiddag moet doen en op zoek bent naar gratis vertier in de omgeving van Zwolle, heb ik wel wat voor je. Dan vertel ik namelijk spannende verhalen over de legendarische spits Bebp Bakhuys. Het voetbalfeest begint om 13.00 uur en wordt hier gehouden. Ik zal onder meer iets zeggen over de opvallende overeenkomsten met Marco van Basten. Voorproeven?

De naam van Bep Bakhuys zal vooral in de herinnering blijven als de superspits, die in 1934 zo spectaculair scoorde tegen België. In de vijftiende minuut dook hij naar de bal, die vanaf rechts werd voorgetrokken, en kopte na een zweefduik de bal snoeihard in het vijandelijke doel. Nog nooit was in Nederland zo bijzonder een bal ingekopt en daarom heet dit sindsdien een Kopbal â la Bakhuys.

Deze voetballer speelde met Nederland precies één WK-wedstrijd en wel in 1934 in Italië. Dat is meteen de eerste overeenkomst met Marco van Basten. Ook hij speelde namelijk maar op één WK en ook die was in Italië, net als in 1934.

En er zijn nog meer opvallende dingen die gelijk zijn: beide spitsen hebben nooit een WK-doelpunt gemaakt. En dat is heel opvallend, als we kijken naar hun doelpunten voor Oranje. Bakhuys maakte in 23 interlands namelijk 28 doelpunten, dus meer dan één per wedstrijd. Van Basten maakte er 24 in 58 caps. Ondanks deze aantallen hebben ze alletwee dus nooit een doelpunt gemaakt op een Wereldkampioenschap.

Sterker: beide spitsen hebben zelfs nooit een wedstrijd op een WK gewonnen. In hun tijd hoorden ze wel bij de beste voetballers ter wereld, met ieder een legendarisch doelpunt op zijn naam: Bakhuys dus zijn kopbal en Van Basten onder meer de briljante knal in de EK-finale van 1988. Maar toch: Bakhuys verloor zijn ene wedstrijd tegen Zwitserland en daarna was Oranje meteen uitgeschakeld. En Van Basten speelde in 1990 drie keer gelijk en verloor van West-Duitsland.

In 1994 was hij nog bijna meegegaan naar het WK in de Verenigde Staten, maar dat kwam er niet meer van door zijn blessures. En Bakhuys mocht in 1938 niet meer naar Frankrijk, waar Nederland trouwens opnieuw maar één wedstrijd zou spelen én verloor. Want de spits was als eerste Nederlandse voetballer overgestapt naar het Betaalde Voetbal, wat in die tijd nog verboden was. De KNVB schorste hem voor het leven en dus ging Bakhuys niet meer mee.

De laatste overeenkomst: Bakhuys speelde zijn enige WK-wedstrijd in Milaan en ook Van Basten heeft herinneringen aan die stad. Dat weet u zelf vast ook nog wel.

Zondagmiddag vanaf 13 uur dus vertel ik in Zwolle meer over onder meer die beroemde zweefduik van Bakhuys in het Archief. Wie weet tot daar. En sowieso een prettig weekend!