In de tijd dat Abe Lenstra international was, zijn er drie WK’s gespeeld: 1950, 1954 en 1958. Aan alledrie deed Nederland niet mee en de Fries dus ook niet. Maar als Oranje in 1950 wél naar het WK in Brazilië was geweest, was Lenstra ongetwijfeld niet meegegaan: Us Abe had namelijk net als Dennis Bergkamp last van vliegangst. Hij ging liever vissen dan vliegen. Foto’s erbij?

Zelfs voor wedstrijden van Oranje in Scandinavië moest de KNVB van alles regelen voor Lenstra. Als enige international reisde hij met de trein, en ging zelfs met een slecht humeur eerder weer naar huis, naar Heerenveen.

Het gaat hier om een reeks vriendschappelijke wedstrijden in Denemarken en Finland in 1949. In de archieven in Den Haag liggen de officiële KNVB-evaluaties hiervan en dat is smullen. Smul even met me mee.

Lenstra zei op voorhand dat hij wel met de auto zou komen, maar de bond vertikte daaraan mee te werken. “Ga jij maar met de trein”, hoorde Lenstra, “en voor de gezelligheid sturen we bondsofficial Mommers met je mee.”

En daar had Lenstra geen zin in en zei opeens dat hij geblesseerd was. Bondscoach Jaap van der Leck wilde het niet horen en dwong de Fries de trein te pakken, mét Mommers in dezelfde coupé. In Kopenhagen aangekomen werd Lenstra gedwongen mee te spelen tegen Denemarken, wat Van der Leck beter niet had kunnen doen. Zoals hij zelf schreef:‘Lenstra maakte een uitstekende goal maar heeft daarna praktisch niet meer aan het spel deelgenomen.’

Van der Leck sprak de Fries aan op zijn slechte houding. “Waarom liet je je niet wisselen?” Waarop Lenstra zei dat hij naar de zijlijn had gekeken of de bondscoach daar zat, maar niemand had gezien en daarom maar besloot door te spelen. De bondscoach vond dit een slap antwoord en antwoordde dat hij echt wel in de gaten zou hebben gehad als één van zijn spelers het veld zou aflopen.

Iedereen snapte eindelijk dat dit geen zin had en dat Lenstra weer terug mocht. Met de trein, zonder KNVB-official. Tsja, hoe zou dat afgelopen zijn als Oranje wél naar Brazilië zou zijn gegaan in 1950?