We storten ons nog dieper in de WK-geschiedenis. In 1986 in Mexico was er opeens sprake van de wave, die zo mooi over de tribunes rolde. Was dit een compleet nieuw verschijnsel in de sport? Welnee, want het bestond al in de negentiende eeuw.

Voor veel supporters van Oranje lijkt het leven soms simpel: of wachten tot de wave weer langskomt of de Nederlandse internationals uitfluiten als ze een bal eens een keer niet goed raken. Het zal allemaal wel, maar als sporthistoricus wil ik vooral weten wanneer voor de eerste keer de wave werd ingezet in een sportstadion.

Voor de zeker leg ik nog maar eens uit hoe die wave ook alweer gaat: een groep mensen staat juichend op met de armen omhoog om na een paar seconden weer te gaan zitten. De bedoeling is dat de mensen daarnaast hetzelfde doen, zodat het visuele effect ontstaat van een golf die over de tribunes spoelt.

We gaan terug in de tijd, stap voor stap. Op 31 oktober 1981 werd in het Husky Stadium in Seattle een American Football-wedstrijd gespeeld tussen de Universiteit van Washington en de Stanford Universiteit. Tijdens het derde kwart van de Football-wedstrijd stond een groep mensen op, wierp de armen in de lucht en een nieuw verschijnsel zou zijn geboren. De verantwoordelijke zou de bandleader van het Husky Stadion, Bill Bisell, zijn geweest. En nu wordt het tijd voor een enorme stap terug in de tijd.

Een Amerikaans blad schreef in 1889 – ik herhaal: 1889 - over een enorme drukte in een stadion, waar we de naam helaas niet van kennen. De vertaling ervan luidt:

‘Op de gangpaden naast de stoelen op de onoverdekte tribunes was het zwart van de mensen. De toeschouwers werden samengeperst in een grote onbeweeglijke massa en de enige keer dat ze konden juichen was als iedereen zo opgewonden was dat ze allemaal de handen in de lucht gooiden en iedereen werd gedwongen om te zwaaien. Het zag eruit als een golf op de oceaan van een onweerstaanbare en dolle menigte.’

Wie het over de ‘Mexican wave’ heeft, zou dus eigenlijk de ‘Brooklyn-wave’ moeten zeggen. Als u golft, golft u dus al 117 jaar.