Alhoewel de meeste mensen wel eens hebben gehoord van de Suriprofs staat dit begrip nog niet in een officiële woordenlijst van de Nederlandse taal. En ook Johan Cruijff en Eddy Merckx niet. Maar woorden als qwertyklavier en transponder juist weer wél. Mijn reactie is simpel: de Suriprofs moeten in het Witte Boekje, dat over twee maanden verschijnt. Deze woordenlijst wordt de concurrent van het Groene Boekje, waarover veel discussie bestaat.

Hoe belangrijk sport is geworden in onze maatschappij bleek nog vlak voor aanvang van dit WK: in gastland Duitsland was er een kerkdienst, waarbij de bal een centrale positie innam en gebruikt werd om op te roepen voor vrede en zaligheid. De bal ligt nu dus zelfs al op het altaar! Dat belang dringt ook steeds verder door in het taalgebruik Vandaar mijn pleidooi voor meer erkenning van voetbalwoorden in de Nederlandse taalboeken.

Er zijn weinig mensen, die nog nooit hebben gehoord van het Groene Boekje. Om de tien jaar barst hierover een nationale discussie los als er weer wat spellingsregels worden veranderd. Zelfs nationale kranten als de Volkskrant en NRC Handelsblad en de NOS hebben er genoeg van en willen daarom het Witte Boekje gaan volgen. Dit is een alternatieve en meer gebruiksvriendelijke spellingsgids, waaraan nu de laatste hand wordt gelegd door het Genootschap Onze Taal. Er is dus nog kans om wat sportwoorden daarin te laten doordringen. Laten we daarom snel beginnen.

Om te beginnen met Johan Cruijff. Alleen die naam al behoort in een Nederlandse taalgids. Omdat deze woordenlijst ook in Vlaanderen wordt gebruikt, hoort Eddy Merckx er natuurlijk ook in. Niet alleen omdat deze mensen begrippen op zichzelf zijn, maar ook omdat het hun namen zo moeilijk te schrijven zijn. Kunt u uit uw hoofd in één keer Merckx goed spellen?

Maar er zijn meer woorden! Suriprofs is inmiddels ook een begrip in Nederland, maar het staat nog niet in het Groene Boekje. Nog wat woorden uit de losse pols: de panenka, de legendarische strafschop van de Tsjech, die het EK van 1976 besliste en de Duitse keeper Sepp Maier een blijvend trauma bezorgde. Panenka moet dan wel met een kleine letter worden geschreven, maar dat terzijde. Als het maar in het Witte Boekje komt.

En dan zijn er nog de Johan Cruijff-schaal, de Johan Cruyff Foundation - de ene met en de andere zonder lange ij -, de Fed Cup en de WK-finale.

Want al staan de Suriprofs niet in Oranje, ze moeten zeker in het Witte Boekje. Daar heeft Johan Cruijff niets over te zeggen.