Als FIFA-voorzitter Sepp Blatter en Franz Beckenbauer elkaar zien, bevriest de stemming meteen. Dat werd een jaar geleden al duidelijk met de Confederation Cup. Ze sloegen elkaar bijna de tanden uit de mond. En drie maanden geleden ontstond een meningsverschil over het bier. En wie weet hangt er nog veel meer in de lucht tussen het Duitstalige tweetal. Ze mogen elkaar niet, maar wie mag Blatter eigenlijk wel?

Eerst nog even die ruzie: die dus gaat over bier. Met dit WK wordt namelijk geen Duits bier geschonken in de Duitse stadions, maar het Amerikaanse Budweiser. Dat bedrijf heeft zich voor 31 miljoen euro ingekocht - vandaar. Maar de Duitsers pruimen dit vocht niet, omdat ze vinden dat ze zelf veel beter bier brouwen. En waarschijnlijk hebben ze nog gelijk ook.

In maart vond de Duitse organisatie daarom dat ze zelf mochten weten welk vocht ze schenken, maar toen kwam Blatter in het geweer. In een officiële verklaring maakte hij duidelijk wie er hier de baas is: “Ik zal dit voor eens en altijd duidelijk maken: het WK is niet van Duitsland, dit is geen Duitse Wereld Cup.”

Een bieroorlog hangt in de lucht, waarbij de ruzie tussen bierbrouwers Heineken en Bavaria over het oranje pak met leeuwenstaart, de Leeuwenhose, in het niet valt. Wie weet komt een heel land in opstand tegen het bieraanbod.

Spanning dus tussen de FIFA en de Duitsers. We moeten daarom goed opletten wat er gebeurt als Beckenbauer en Blatter bij elkaar komen. Vorige zomer kregen deze twee namelijk ruzie over wie vooraan mocht staan na de finale van de Confederatie Beker, een soort generale repetitie van dit WK.

Brazilië had net gewonnen van gastland Duitsland en het was tijd voor de medailles. Voor de draaiende camera’s duwden Blatter en Beckenbauer elkaar weg om vooraan te staan, om als eerste de hand van de spelers te mogen schudden. Het was hilarisch: zo’n vijf tot tien minuten lang zag iedereen hoe ze woedende blikken naar elkaar wierpen, en bijna met elkaar op de vuist gingen. Kan de NOS die minuten misschien eens herhalen?

Zo’n ruzie kan de komende maand zomaar opnieuw gebeuren, want beide mannen staan graag in de aandacht. En stel dat Duitsland de finale haalt en wint: wie deelt dan de Cup uit? Blatter of Beckenbauer? Het zit er dik in dat ze elkaar dan wel openlijk in de haren vliegen om vooraan te mogen staan.

En als ze mot krijgen, wat dan? Ze zullen samen nooit een biertje gaan drinken, want een echte Kaiser drinkt geen Budweiser.