Als we toch uitgebreid bezig zijn met de geschiedenis van het WK Voetbal is een waarschuwing wel op zijn plaats. Let goed waar de Wereld Cup staat, want voordat je het weet is die gestolen. Zoals in 1966, toen de Jules Rimet Cup was gejat en gastheer Groot-Brittannië druk bezig was zichzelf belachelijk te maken. Tot het hondje Pickles tijdens een zoektocht naar een bot de trofee terugvond en zo onsterfelijk werd.

Dat jaar was dit toernooi in Groot-Brittannië, het land waar voetbal is uitgevonden. In de aanloop naar toe schrok opeens iedereen op met het volgende verschrikkelijke nieuws: op 20 maart was de Wereld Cup gestolen uit de Central Hall in Westminster. Een afgang dreigde voor de Engelse organisatie, want juist in het land waar voetbal is geboren en drijft op tradities, was er opeens geen trofee meer. En wat moet je de winnaar dan meegeven?

En dus startte Scotland Yard een uitgebreid onderzoek. Maar tevergeefs. Het was uiteindelijk de bastaardhond Pickles, die een week na de misdaad per ongeluk de beker terugvond in een achtertuin. Eigenlijk was het beest op zoek naar een bot.

Zo kwam Scotland Yard Edward Betchley op het spoor, die 15.000 Pond ‘losgeld’ eiste. Pickles kreeg als beloning voor zijn aandeel in het oplossen van het mysterie een jaar lang gratis voer en een medaille. Zijn baas kreeg 3.000 Pond als dank. Pickles is tot vandaag toe een begrip in Groot-Brittannië als redder van het WK.

En Engeland zelf won die beker die zomer. Voor de zekerheid verving de Britse Voetbalbond in 1968 de originele trofee voor een namaak, maar vertelde dat aan niemand. Miljoenen fans die meenden het origineel te aanschouwen, bleken naderhand voor een replica te hebben gestaan. Maar dat is altijd nog beter dan helemaal niets, zoals die ene week in maart 1966.