Al enkele jaren geleden had het Nationaal Archief het goede idee om zijn fotocollectie te scannen en via internet toegankelijk te maken. Het gaat om een half miljoen foto’s en ruim 23.000 daarvan hebben met voetbal te maken. Via de Beeldbank kunt u zelf zoeken naar elk gewenst onderwerp.

De oudste voetbalfoto uit deze verzameling is uit 1894 en laat de Nederlandse selectie zien, die in dat jaar tegen het Engelse Felixstowe zijn eerste internationale wedstrijd zal spelen. Elke speler staat hierop nog in zijn eigen clubshirt, in plaats in een gezamenlijk tenue. En er zitten voetballers tussen, die later voorname posities innamen in de Nederlandse samenleving.

Zoals Schröder (RAP, aanvoerder), bijvoorbeeld. Hij werd een jaar of tien later hoofdredacteur van De Telegraaf en groeide uit tot één van de meest gevreesde journalisten van zijn tijd. In de Eerste Wereldoorlog werd hij zelfs op bevel van de overheid in de gevangenis gegooid.

Of Kan(Victoria Rotterdam), die later nog minister werd en lid van de Raad van State. En, ook belangrijk, vader was van Wim Kan, de beroemde cabaretier.

En dat is dan zomaar één foto van de ruim 23.000, die door iedereen is te bekijken.

Zoals het Archief zelf meldt: ‘Per interland zijn de officiële elftalfoto en beelden van individuele voetballers in beslissende spelmomenten ingeplakt. Mooie sfeerfoto’s van publiek, bestuurders en voetbalvrouwen ontbreken niet. In de fotoboeken is ook vastgelegd waar de wedstrijd werd gespeeld, wie de spelers waren en wat de uitslag was. Wie alle voetbalfoto’s wil zien, typt als trefwoord het woord ‘voetbal’ in en kan genieten van bijna honderd jaar voetbal in beeld.’

Doe het eens: het is zeker de moeite waard. Misschien vind je wel een ver familielid van je terug als voetballer of toeschouwer.