Op 1 juli organiseert het Historisch Centrum Overijssel uit Zwolle in samenwerking met het Olympisch Stadion de zogenaamde Bep Bakhuys Bokaal. De inschrijving in Overijssel hiervoor is nu begonnen De finale is in Amsterdam, in het Olympisch Stadion, op exact dezelfde plek als waar in 1934 Bepb Bakhuys voetbalgeschiedenis schreef.

Een Kopbal a la Bakhuys en is een begrip in de voetbalwereld. Zoals Oranje-historicus Matty Verkamman hierover schreef: ‘Rechtsbuiten Frank Wels verstuurt een voorzet. Beb ziet dat de bal voor hem eigenlijk onhaalbaar is, maar in een reflex doet hij iets uitzonderlijks, iets nieuws. Dit is in Nederland nog nooit vertoond. In een duikvlucht slingert hij zijn lenige lichaam naar de bal. Als een zwemmer die van het startblok duikt, zweeft Beb gestrekt door de lucht. In het vijfmetergebied heeft hij vlak voor de landing de bal in zicht. Met zijn karakteristieke kop - achterovergekamd haar, de scheiding precies in het midden en een paar enorme flaporen - slaat hij het leer achter doelman André Vandeweyer.’

In het kader van de Zwolse tentoonstelling Echte Helden gaat er zaterdag 1 juli een bus met voetballers en begeleiders naar Amsterdam om het doelpunt op de historische plaats in het Olympisch Stadion na te spelen. Degenen die daar het best in slagen, gaan (ook weer in de bus) naar huis met de BBB en een prachtige prijs.

Aan dit evenement kunnen vier, geselecteerde, Overijsselse voetbalelftallen, zonder reservespelers, dus in totaal 44 spelers, deelnemen. Zij mogen op eigen initiatief en eigen gelegenheid supporters meenemen. Hun inbreng kan ook punten opleveren! De wedstrijd wordt voorafgegaan door voorrondes.

Aanmelden voor deze voorrondes kan bij het Historisch Centrum Overijssel, infohco@historischcentrumoverijssel.nl of via 038 – 426 63 00.

De eerste elf elftallen die zich aanmelden, dingen mee naar een plaats in de finale. Zij krijgen nadere informatie over doelpunt en wedstrijd toegestuurd, maar kunnen daarnaar ook zelf op zoek gaan om zodoende hun kansen te vergroten. Elk elftal stelt een aanval én een verdediging samen, inclusief doelman, en speelt daarmee de totstandkoming van het doelpunt à la Beb Bakhuijs na. Er zijn elf kansen om de bal in te koppen; daarbij mag telkens dezelfde speler de kopbal maken, maar afwisseling is ook toegestaan.

Punten kunnen worden verdiend voor:

Natuurgetrouwheid; denk daarbij aan de bal in de juiste hoek, het dragen van de juiste scheiding enz. (zulks ter beoordeling van de Deskundige Jury)

Originaliteit; hier laat het reglement alle ruimte aan de spelers (maar ook aan de Deskundige Jury).

Snelheid; het maximaal aantal beschikbare minuten voor elf pogingen per team is elf; elke minuut (of deel) minder gebruikt dan dit maximale aantal levert een extra punt op, elke minuut (of een deel daarvan) meer kost een punt.

Doeltreffendheid: een kopbaldoelpunt levert twee punten op, een mislukte poging kost een punt.

En tot slot Diversiteit