Als sporthistoricus kom ik graag bij de geschiedenis langs. Om voetbalclichés te fileren, bijvoorbeeld. En nu we ons toch diep in de WK-geschiedenis storten, richten we onze blik eens op de Engelse voetballer Gary Lineker, die beroemd werd met het cliché dat voetbal een simpel spelletje is dat wordt gespeeld door twee keer elf spelers in twee keer 45 minuten met uiteindelijk de Duitsers als winnaar. Dat juist hij dit zei, is vreemd, omdat in zijn eigen land zijn ongelijk werd aangetoond.

Deze beroemde opmerking kan in principe worden teruggevoerd naar deWK-finale van 1954. Hongarije en West-Duitsland moesten bepalen wie de nieuwe wereldkampioen werd. Eerder op het toernooi hadden de Hongaren al met 8-3 gewonnen van de Duitsers.

Een uitgemaakte zaak dus en al helemaal toen de favorieten met 2-0 voorstonden. Maar de wedstrijd kantelde, mede door de regen, die het veld zwaar maakte. Na een treffer van Max Morlock en twee van Helmut Rahn ging de eerste WK-titel naar Duitsland. Hongarije bleef versuft achter.

Zes jaar na die finale werd Lineker geboren.

Zijn beroemde opmerking kan gedeeltelijk worden teruggevoerd naar de WK-finale van 1966, nota bene in Engeland. Lineker was toen vijf jaar oud, en moet de uitslag en het wedstrijdverloop kennen. Dus ook dat juist de Engelsen zouden winnen, mede door een bijzonder omstreden doelpunt. En dat zijn bewering niet klopt.

Het was de 200e officiële WK-wedstrijd. Na negentig minuten leek het alsof Engeland zijn eerste WK-titel had gewonnen, maar toen maakte Wolfgang Weber nog net op tijd 2-2. Tot hier is alles Duits.

Toen gebeurde het. Geoffrey Hurst schoot de bal achter de lijn, of toch niet? Tv-beelden hebben nooit kunnen bewijzen of de bal wel of niet werd gepromoveerd tot geldig doelpunt, maar de goal werd toegewezen. De Engelsen feliciteerden elkaar, de Duitsers waren woedend. Dat er daarna nog een vierde Engelse goal viel, deed daaraan niets af.

Het is dus vreemd dat juist een Engelse voetballer als Lineker de opmerking maakte dat de Duitsers altijd winnen, omdat juist in 1966, in zijn eigen land, het tegenovergestelde werd bewezen. Of houdt zijn bewering op na negentig minuten, zodat ook deze finale van 1966 nog meetelt?

Als dat zo is, is voetbal geen simpel spelletje meer en klopt zijn bewering alsnog niet.